"Енергоатом" посилив контроль робочого стану АЕС через аварію на японській "Фукусімі-1"

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" посилила контроль підтримки робочого стану основних і допоміжних установок атомних електростанцій і мереж у зв'язку з аварійним відключенням енергоблоків на АЕС "Фукусіма-1" (Японія), спричинених землетрусом.

Про це сказано в повідомленні "Енергоатома".

"Ми повинні врахувати уроки із ситуації на японських АЕС, яка виникла в результаті землетрусу, і зробити належні висновки. Не виключено, що нам доведеться змістити пріоритети в програмах підвищення безпеки і надійності українських АЕС", - прокоментував ситуацію президент "Енергоатома" Юрій Недашковський.

З огляду на події в Японії, Недашковський підписав наказ про забезпечення сталого функціонування АЕС.

Відповідно до наказу, керівний склад компанії зобов'язаний вести цілодобове чергування в телефонному режимі.

Наказ також зобов'язує в години максимальних навантажень не допускати оперативного перемикання, виведення в поточний ремонт і випробування установок, що може створити загрозу втрати генеруючих потужностей і знеструмлення споживачів.

Директори українських АЕС повинні посилити режим роботи АЕС, уточнити плани евакуації й взаємодії з територіальними органами виконавчої влади, підприємствами й організаціями у разі виникнення різних видів надзвичайних ситуацій.

У повідомленні також зазначено, що на українських АЕС буде проведено перевірку готовності системи аварійного реагування, системи оповіщення й зв'язку, буде забезпечено готовність персоналу аварійних груп і бригад до реагування у разі виникнення аварії.

Крім того, на станціях посилено режим охорони, зроблено акцент на суворе дотримання пропускного режиму, а також вжито низку інших заходів.

Як повідомляло агентство, 9 березня в Японії відбувся землетрус магнітудою 7,2 бала, 11 березня в Японії відбулося кілька землетрусів, найбільш сильний - магнітудою 8,9 бала, після цього на узбережжя обрушилося цунамі.

За даними ЗМІ, у результаті землетрусу загинули і зникли безвісти до 5 тис. людей, зруйновано безліч будинків і об'єктів інфраструктури.

"Українські Новини"