АТОМНА HА ПОДiЛЛi

Приступив до виконання обов’язків ди­ректор атомної електростанції, що будуєть­ся на Хмельниччині, Олексій Іванович Троценко. Наші кореспонденти попросили йо­го розповісти про споруджуваний об’єкт, про характер робіт, які належить тут виконати.

- Спорудження атомної електростанції у Хмельницькій області,  – сказав О. І. Троценко»,  – це, передусім, один із захо­дів по дальшому зміцненню енергетичного потенціалу нашої Батьківщини, передбаче­них у рішеннях XXV з’їзду КПРС. Разом з тим, це ще одне яскраве свідчення послі­довності політики Радянської держави у мирному використанні атомної енергії.

Зрозуміло, що будова солідна і досить відповідальна. Щоб хоч трохи можна було уявити собі це, не вдаючись до технічних характеристик, наведу такі дані: майже З0 мільйонів кубічних метрів земляних робіт доведеться виконати під час спорудження всього комплексу, збудувати селище на кілька тисяч жителів.

Селище... Я не знаю, як назвуть його хмельничани. По країні вже чимало виросло атомоградів, зеленоградів, сонцеградів. Є перлини Півночі і перлини Півдня. Скажу лиш одне: це буде дуже гарний і в усіх від­ношеннях сучасний населений пункт з п’яти-дев’яти-дванадцятиповерхових житлових будинків, гуртожитків, закладів культури, побутових і торговельних підприємств.

Передбачається, зокрема, спорудити дві загальноосвітні школи  – на 1176 і 1568 учнів, дитячу музичну школу, п’ять дитсадків-ясел. Виростуть лікарня на 250 місць, поліклініка на 600 відвідувань, ап­тека, станція швидкої допомоги, санітарно-епідеміологічна станція, профілакторій на 100 місць, дитяча молочна кухня.

Для культурного дозвілля жителів май­бутнього атомограда запроектовано Буди­нок культури на 700 місць, широкоформат­ний кінотеатр на 600 місць, літній кіноте­атр на 300 місць, спортивний комплекс і навіть чудовий пляж. Споруджуватиметься великий торговельний центр, універмаг, ма­газини «Меблі», «Товари для дому», «Уні­версам». Крім того, ряд торговельних, побу­тових і культурних закладів буде відкрито на перших поверхах житлових будинків.

Буде в селищі готель на 210 місць з рес­тораном і кафе, вузол зв’язку. Не забули проектанти і про лазню, пральню з хімчист­кою, про ринок. Автовокзал із бетону і скла, світлі корпуси адміністративних при­міщень, сквери і парки – все це і затишок створить і надасть респектабельного вигля­ду селищу, де житимуть трудівники потуж­ного енергетичного центру.

Власне, із спорудження селища і почина­ється будівництво атомної електростанції. Вже створюється так звана піонерна база – викопано котловани під фундаменти гурто­житків для будівельників, інших примі­щень, підготовлено майданчики для бази відділу робітничого постачання, проклада­ються дороги, комунікації. Монтується зем­снаряд, інша техніка. Вносяться останні поправки до проектів і кошторисів.

Роботи виконують спеці­алісти Бурштинського будівельного управління комбінату «Південенергобуд», люди досвідчені, що про­йшли гарт на спорудженні не одного енер­гетичного об’єкта. Велику допомогу і під­тримку подають нам місцеві партійні і ра­дянські органи. І можна бути впевненими, що як і передбачено планом, будівництво атомної електростанції на Хмельниччині буде вчасно завершене.

Розповідь   записали

  В. Борець­кий і П. Макаренко

«Радянське Поділля». 

29 листопада 1977 р.