Цигани-шахраї «готуються» до Пасхи!

Як свідчить міліцейська статистика, щороку перед церковними святами зростає кількість шахрайств, які скоюють цигани. От і зараз, перед Великоднем, зловмисники ромської національності помітно активізувалися.

– Така сезонність пояснюється просто. Переважно роми сповідують релігію країни, на території якої проживають. В Україні вони особливо ретельно «готуються» до зустрічі Великодня, адже хочуть і добре поїсти, і гарно вдягнутися. Хоча рідко хто з них десь працює. «Заробітки» зазвичай цигани влаштовують на чужій території. Для прикладу, у нас «гастролюють» рівненські роми, а волинські на Рівненщині, – розповідає оперуповноважений УМВС України у Волинській області майор міліції Олег Гопаловський.

На початку минулого року особливо «популярною» була боротьба з порчами. Волинська міліція жорстко поставилася до цього виду злочинів, затримавши кількох шахрайок та провівши профілактику з громадами ромів, які проживають в області. В результаті на волинській території торік поді­бних злочинів поменшало. Проте головний біль з’явився у міліціонерів на Рівненщині – там почався справжній бум. За рік рівненські правоохоронці зареєстрували більше сорока епізодів шахрайства за участю циган.

Цього року зловмисники взяли на озброєння нову «легенду» – бригади ромів їздять по селах і ніби скуповують горіхи. Насправді це привід, під яким зловмисники проникають у житло. Для шахраїв неважливо, чи є горіхи. Якщо дійсно є, вони готові купити мішок за кількасот гривень. Але одночасно вони видивляються, де у господаря сховані гроші. Розрахунок, зазвичай, проводять уже на вулиці. Доки одна чи дві шахрайки відволікають людину, спільниця непомітно пробирається до хати чи то через двері, чи то через вікно і спустошує схованку.

В основному страждають від таких злочинів одинокі пенсіонери. Нещодавно на Волині у Локачинському районі у бабусі, яка була одна вдома, троє жінок ромської зовнішності вкрали 12 тисяч гривень і 350 євро. Аналогічний злочин з чималою сумою збитків трапився в Іваничівському районі.

Сергій Крайванович