У нас дуже багато планів

В Україні діє програма “джури”, в рамках якої козаки проводять освітньо-культурну роботу з малими козачатами. Працівник  ХАЕС Олександр Грицаєнко від  імені нетішинського козачого полку також підписав угоду з управлінням освіти про роботу з дітьми. Нині біля 80 відсотків «джуринят» - діти працівників ХАЕС. З свого боку Хмельницька АЕС виділила на потреби «джури» шість тисяч гривень.

“Ми розробили дитячі заяви для вступу у козачата. На перші збори, які ми проводили 20 січня, прийшло чимало бажаючих, – розповів козачий отаман Олександр Грицаєнко. - Сьогодні близько 130 козачат вже «стажуються». Наше завдання – навчити їх думати, захищати інших, але розумно, та бути порядними”.

Малі козачата вивчають історію запорізького козацтва, історію України, археологію, бойові мистецтва: кікбоксинг, рукопашний бій, бойовий гопак. Нещодавно в зош №2 відбулись іспити з бойового гопака, на які  приїхав засновник цього виду бойового мистецтва Володимир Пилат.

Восьмого травня планується посвята тих, кто пройшов іспит, в козачата. Третього червня козаки планують виїзд на Хортицю.

“На Хортиці є 1-й президентський козачий ліцей, з яким ми плануємо співпрацювати, аби наші козачата там навчалися. Неодмінно відвеземо на острів дітей, – ділиться планами Олександр Грицаєнко. – А ще хочемо створити прототип Запорізької Січі в Нетішині”.

Фото Валерія Валуєва