Острожани вступають в дiалог

Представники підприємств, організацій, владних структур, органів місцевого самоврядування Острога та району  часті гості на ХАЕС. Днями тут з візитом побували депутати Острозької райради на чолі з головою райради Рустамом Хутизом.

Згідно із програмою перебування, депутатам була організована екскурсія в начально-тренувальний центр, машзал, на проммайданчики третього та четвертого енергоблоків. Після цього делегація мала змогу почути з уст генерального директора ХАЕС Миколи Панащенка детальну характеристику виробничої та господарської діяльності електростанції.

Депутат Дмитро Марушко підняв питання пільг для населення, яке проживає на території зони спостереження. Микола Сергійович нагадав, що Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» передбачено створення правового та фінансового механізму щодо соціально-економічної компенсації ризику для населення, яке проживає в зонах спостереження. Згідно із статтею 12 цього Закону, населення територій, на яких розміщуються ядерні установки, має право на використання частини коштів, які інвестуються в спорудження енергоблоків для будівництва об’єктів соціального призначення. Крім цього, Постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 року №184 передбачено розприділення субвенцій між адміністративно-територіальними одиницями, на території яких здійснюються заходи з соціально-економічної компенсації ризику населення. НАЕК «Енергоатом» ще торік перерахував до спеціального фонду Державного бюджету майже 76 мільйонів гривень. Кошти будуть направлені у вигляді субвенцій із спеціального фонду Держбюджету на спеціальні рахунки місцевих бюджетів. Для Острозького району буде перераховано понад 2 мільйони гривень.

Продовжуючи тему пільг Микола Панащенко сказав, що сьогодні населення, яке проживає на території зони спостереження, за споживання електроенергії платить лише 70 відсотків від встановленого тарифу. А цей тариф майже на 40 відсотків менший від того, який встановлений для промисловості. В інших державах він однаковий як для населення, так і для інших споживачів.

Користуючись нагодою, генеральний директор роз’яснив принцип формування тарифу на електроенергію, яку генерують АЕС нашої держави. Його величину визначає регулюючий ор­ган. В тарифі враховуються всі затрати на виробництво електроенергії. Збільшення тарифу обумовлене зростанням цін на обладнання, матеріали, які використовуються АЕС для експлуатації та ремонтів. Далі Микола Сергійович провів аналогію із величинами тарифів, які встановлені для гідроелектростанцій, теплових електростанцій. Вони значно більші. У тому, що населення має можливість користуватись порівняно низькими тарифами, велика заслуга саме атомної енергетики, яка  генерує майже п’ятдесят відсотків електроенергії держави.

Серед депутатського корпусу Острозького району були представники, які  вперше відвідували  територію проммайданчика ХАЕС. Природно була озвучена думка про негативний влив ХАЕС на довкілля. Микола Сергійович попросив аргументувати позицію. На що так і не почув слушної думки. Це стало приводом для додаткового роз’яснення про вплив діяльності електростанції на довкілля. За період експлуатації двох енергоблоків ще жодного разу не було зафіксовано зміни гамафону, показники якого є такими ж, як перед спорудженням ХАЕС.

Під час зустрічі Микола Панащенко наголосив на тому, що від результатів громадських слухань буде залежати прийняття Верховною Радою України Закону про добудову третього та четвертого енергоблоків, без якого годі й думати про їх експлуатацію. Відсутність будівництва енергоблоків позбавить можливості нормального фінансування соціально-економічних програм у зоні спостереження.

Олександр Шустерук

Фото  автора