Подвиг їх безсмертний, пам`ять – нетлінна

 

Пам`ять про героїчні діяння батьків, дідів і прадідів є складовою культури кожного народу. Закарбована в монументи, меморіальні дошки, зразки матеріальної культури, пам`ять пробуджує гордість у нині живущих, вчить шанобливо ставитися до історичного минулого.

Працівники Хмельницької АЕС добре усвідомлюють, що безпам`ятство погрожує нехтуванням зразками високого патріотизму, нігелізм. В силу своїх можливостей адміністрація, профспілковий комітет намагаються привернути повагу до діянь попередників. Цьогоріч ХАЕС взяла на себе частину місії з перепоховання воїна, чиї останки знайдено неподалік Смоленської АЕС, в рідному селі загиблого на Деражнянщині.

Щорічно група працівників Хмельницької АЕС з дітьми напередодні Дня Перемоги здійснює подорож дорогами Західної України. Це не просто тур відпочинку, але й шлях до пізнання історії. Цьогоріч група вперше відвідала Тараканів форт, який "дихає" військовою славою. До пам`ятників загиблим у боях з фашистами в містах Стрий, Берегово, на перевалі між Івано-Франківською та Закарпатською областями, в ряді інших населених пунктів були покладені вінки від імені колективу Хмельницької АЕС. Цю місію ми доручили юному поколінню. Діти та онуки Ковалінських, Малько, Гусарових, Уляницьких, Міщенків, Подколзіних у супроводі всієї групи урочисто поклали вінки до обелісків. Вони запам`ятають ці священні місця, аби з покоління в покоління передавалась пам`ять про людей, які загинули в ім`я нашого життя. Подвиг їх безсмертний, пам`ять – нетлінна.

Віктор Гусаров

Фото автора та Валерія Валуєва