З НАДІЄЮ НА ЯКІСНЕ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ
Село Пліщин - єдиний населений пункт  Шепетівського району, який входить до зони спостереження ХАЕС. Саме тут було заплановане проведення громадських слухань щодо добудови третього та четвертого енергоблоків.
Для проведення заходу до Плішина завітали генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко, заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку Віктор Демидюк, заступник генерального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський, представники НАЕК «Енергоатом», керівники підрозділів ХАЕС. Були запрошені також очільники Шепетівського району.
У вступному слові голова Пліщинської сільської ради Тетяна Квітницька розповіла про правові засади проведення громадських слухань та дала коротку характеристику соціально-економічних проблем села. Зокрема, було сказано, що сьогодні є актуальним питання реконструкції місцевої школи, сільського  будинку культури, покращення стану доріг. Сільський голова підкреслила, що фінансування потреб місцевої територіальної громади є дотаційним, тому велика надія покладається на завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, десять відсотків вартості якого планується залучити для фінансування зони спостереження.
Після виступів представників ХАЕС, учасники громадських слухань скористались нагодою задати запитання, які в основному адресувались генеральному директору ХАЕС Миколі Панащенку.
Як було зазначено деякими учасниками громадських слухань, у Пліщині сьогодні  актуальною проблемою є низька якість електропостачання: трапляються випадки зниження напруги в електромережі до рівня, коли побутова техніка відмовляється нормально працювати.  Микола Сергійович роз’яснив, що електрифікація цього регіону проводилась кілька десятків років тому.          За цей час змінився принцип споживання електроенергії – у населення збільшилась кількість джерел споживання. Натомість ніхто серйозно реконструкцією та модернізацією електромереж, які перебувають на балансі обленерго, не займався. Він наголосив, що проблему можна буде вирішити, коли реальним стане фінансування зони спостереження. Сільська громада повинна визначитись  куди насамперед спрямувати кошти. Можливо, саме на покращення електроліній.
Продовжуючи тему, голова Шепетівської райдержадміністрації Іван Адамець сказав, що в районі вже ведуться проектні роботи щодо покращення електропостачання. Село Пліщин буде першим населеним           пунктом, де розпочнеться модернізація. Після цього стане можливим облаштування електроопалення у  багатьох сільських садибах.
Жителі Пліщина цікавились гарантіями надійності нових енергоблоків. Микола Панащенко вказав на їх конструктивні переваги у порівнянні із аналогами, що сьогодні експлуатуються на АЕС нашої держави та за кордоном. Були також адресовані запитання про вплив електростанції на довкілля, радіаційний контроль тощо.
На завершення громадських слухань у протоколі пліщинської громади було зазначено про пріоритетність атомної енергетики в нашій державі.
Олександр Шустерук
Фото  Валерія  Валуєва