«Енергоатом» перерахує 136 мільйонів гривень на розвиток соціальної сфери поблизу АЕС

У  2011 році місцеві бюджети  одержать 136 мільйонів 499 тисяч гривень для соціального захисту населення, що проживає в зонах спостереження підпри­ємств по видобуванню уранових руд, ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами. У 2010 році «Енергоатом» перерахував до державного бюджету майже 80 мільйонів гривень з метою компенсації ризику населення, яке проживає поблизу ядерних об`єктів. 

Ці  надходження передбачені  Законом України «Про Державний бюджет України на 2011 рік».  Водночас відповідно до доручення Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, вже доопрацьовано з урахуванням положень Податкового та Бюджетного кодексів проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження». Цей  важливий законопроект одноголосно підтримано на засіданні  Комітету  Верховної  Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки 16 лютого 2011 року. А 2 березня поточного року Кабінет Міністрів  України ухвалив постанову № 184 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2011 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження».

Організаційна робота, ініційована  «Енергоатомом», прискорила  проходження  законопроекту  «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження». Після докладного обговорення робоча група  Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу підготувала цей важливий документ до другого читання у Верховній  Раді.