Відбудуться командно-штабні навчання

Аналіз подій, що відбуваються останнім часом у світі, в тому числі в країнах ближнього зарубіжжя, свідчить про зростання терористичних проявів, які скоюються з особливою зухвалістю і жорстокістю та спричиняють значні людські та матеріальні втрати. Прикладом цього, зокрема, служать нещодавні факти терористичних актів у московському та мінському метрополітенах та аеропорту Шереметьєво.

Для України актуальність проблеми боротьби з тероризмом визначається насамперед перебуванням на її території вихідців із так званих “гарячих точок”, наявністю міграційних потоків з країн, де поширений тероризм, а також окремих проявів злочинної діяльності з використанням зброї і вибухових пристроїв, що мали місце останнім часом в країні.

За певних обставин активізація екстремістськи налаштованих елементів з використанням радикальних акцій протесту може деструктивно позначитись на суспільно-політичній ситуації в країні, поставити під загрозу функціонування важливих господарських, в тому числі екологічно небезпечних об’єктів, насамперед таких, як атомні електростанції.

Враховуючи наявність у Хмельницькій області і, зокрема у Славутському районі, крупних стратегічних об’єктів (атомної електростанції, нафтобази, військових складів, на яких зберігається велика кількість зброї, вибухівки та боєприпасів), правоохоронними органами спільно з адміністрацією цих об’єктів здійснюються скоординовані заходи щодо забезпечення їх надійної безпеки, контролю за зберіганням засобів ураження, попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів терористичної спрямованості.

У зв’язку з цим головні зусилля координаційної групи антитерористичного центру, створеної при Управлінні Служби безпеки України у Хмельницькій області, до складу якого на обласному рівні входить також керівництво УМВСУ, МНС, командування окремих військових частин, зосереджених на координації практичної діяльності вказаних відомств, органів місцевої влади з метою запобігання терористичних актів на об’єктах підвищеної небезпеки. Насамперед це стосується захисту головного стратегічного об’єкта регіону – Хмельницької АЕС.

Відповідно до плану, затвердженого керівництвом НАЕК “Енергоатом” та узгодженого з обласним управлінням СБ України, 9 - 10 червня поточного року на  Хмельницькій атомній електростанції відбудуться командно-штабні навчання з перевірки готовності сил та засобів, що залучаються до забезпечення її фізичного захисту.

У процесі навчань планується перевірити ефективність діючої системи фізичного захисту атомної електростанції від протиправних посягань в сфері використання ядерних матеріалів, відпрацювати спільні дії адміністрації станції, її підрозділів фіззахисту, аварійного реагування, особового складу військової частини, що охороняє ХАЕС, з правоохоронними органами та підрозділами інших зацікавлених міністерств і відомств відповідно до розроблених заходів реагування у подібних ситуаціях. 

Адміністрація ХАЕС