Медицина потребує допомоги

СМСЧ-4 є одним із найбільших медичних закладів в регіоні. Установа донедавна була підпорядкована НАЕК «Енергоатом», але останні два роки перейшла під патронат Міністерства охорони здоров’я і певні доплати та пільги скоротилися. Утримується на плаву СМСЧ-4 за рахунок державних і міських програм, яких нараховується 36. Декілька специфічних програм прийнято і у нашому місті, але вони фінансуються дуже повільними темпами. Хіба що зрушилось питання із придбанням туберкуліну. Можливо й інші програми, на які вкрай необхідні саме кошти із міського бюджету, будуть розглянуті депутатами на наступних сесіях. І хоч СМСЧ-4 вже 25 років функціонує на теренах Нетішина, проблем вистачає. Є нагальна потреба проводити заміну обладнання, не вистачає лікарів різних профілів через погане забезпечення житлом, не всі молоді медики поспішають йти на роботу за якусь тисячу гривень, шукаючи собі роботу в комерційних чи приватних структурах. Не відповідає рівню обслуговування і автопарк, невпорядковані юридичні норми щодо платних послуг між МОЗом і Мінюстом. Бажає бути кращим фінансування щодо пільгового обслуговування населення. Тривожить стан програм з онкології та цукрового діабету. Протягом 2-х років не вистачає вакцини проти дифтерії і правця, гепатиту, сказу. Не все виконується і по програмі СНІДу. Кабінет «Довіра» слід укомплектувати штатом, до якого мають входити лікар, медсестра, психолог. Особливої уваги вимагає програма «Створення єдиної екстреної медичної допомоги» відпові­дно до планів якої необхідно мати повноцінний набір медикаментів та хоча б один реамобіль. Вкрай необхідно виділити кошти на такі напрямки як туберкулінну діагностику – 60 тис. грн., на донорство крові – 60 тис. грн., на онкологію – 250 тис. грн., на цукровий діабет – 60 тис. грн. Депутатам міської ради є над чим працювати.

Проблем у СМСЧ-4, звичайно, значно більше. Нещодавно вийшла з ладу теплотраса…

Попри все хочеться сказати добрі слова на адресу начальника – головного лікаря ДЗ СМСЧ-4 Ю.Уляницького, його заступників А.Бондарчука, Н.Коротової, завідуючих відділеннями В.Дядинчука, О.Максимюк, П.Форсюка, І.Рассадкіної, О.Мудрик, І.Халманової, Н.Бугаєвої, Л.Талерової і великого загону лікарів.

Нехай кожна мить життя радує вас своєю неповторністю.

Петро Шелепало,

голова постійної комісії з питань соцзахисту, охорони здоров’я, інформації, зв’язків з громадськими і релігійними організаціями Нетішинської міської ради