Злагодженість дій задля якісного ППР

В останню п`ятницю червня на Хмельницькій АЕС відбулось засідання штабу ремонту НАЕК "Енергоатом", в порядку денного якого значилося єдине питання – "Готовність ВП ХАЕС до проведення середнього ремонту енергоблока №2 під час ППР-2011". За наказом він повинен розпочатися 2 липня і тривати 56 діб, однак у зв`язку з додатковими вимогами регулюючого органу, а відтак і виконанням додаткових робіт ці терміни дещо зміщуються – нинішній ремонт на другому енергоблоці триватиме 64 доби.

Про готовність станції до його проведення доповів присутнім заступник головного інженера з ремонту В.В.Лисенко. На готовності під­приємства до проведення робіт з реконструкції і модернізації на енергоблоці №2 зупинився заступник головного інженера з нових технологій та інжинірингу О.В.Хатьо­мкін. Най­об`ємнішим був виступ заступника генерального директора ВП ХАЕС з забезпечення виробництва С.М.Бо­лотного (на фото), котрий проаналі­зував ситуацію з придбанням обладнання і матеріалів, необхідних для повноцінного виконання ремонтних і реконструктивних робіт. Вона не зовсім втішна і в ряді випадків потребує як високої оперативності, так і чітких, узгоджених дій усіх служб, на які покладено функції забезпечення ремонтників необхідними товарно-матеріальними цін­ностями. Вчасно, в повному обсязі та відпові­дної якості. Тільки за таких умов графіки ППР не зазнаватимуть порушень, роботи виконуватимуться на високому рівні і на виході з ремонту атомники не матимуть суттєвих зауважень від регулюючого органу.

На засіданні штабу його учасники звертали увагу постачальників на найбільш проблемні моменти і наполягали на дотриманні конкретних термінів забезпечення ремонтників конкретними ТМЦ. Обіцянки та прогнози, якими б милозвучними вони не виглядали, нічого не варті, коли справа переходить у практичне русло. Черговість операцій дуже стисла і їх виконання ніяк не замінити на "Зачекайте ще трошки, обладнання вже в дорозі".

Як випливає з обговорення питання, до якого долучилися ряд кері­вників провідних станційних під­розділів, є проблеми не тільки з вчасним отриманням обладнання, в тому числі великогабаритного. Притчею во язицах стало забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту. Проблема тягнеться роками, повторюється вона й напередодні нинішнього ППР. З цього приводу в ході розмови висловлювалися серйозні претензії до "Атомкомплекту". Учасники діалогу наполягали на чіткому і зрозумілому алгоритмі дій усіх служб і відомств, що є запорукою якісного і вчасного проведення ремонту та успішної експлуатації енергоблока після його завершення.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва