Організовано, професійно,  з дотриманням графіків

Відстежуючи хід ремонтних робіт на енергоблоці №2, ми побували в цеху теплової автоматики і вимірювань, де мали розмову з заступником начальника ЦТАВ з ремонту В.Г.Свиридюком. Станом на 13 липня, за словами Володимира Григоровича, тривали роботи на верхньому блоці реакторної установки. Уже були демонтовані датчики УП-2, розущі­льнені фланці стояків ТК, КНВ. Верхній блок демонтований і встановлений на проектне місце для подальшого проведення ремонтних робіт. Виконано демонтаж блока захисних труб (БЗТ). Заплановані роботи виконуються з випередженням графіків, у чому велика заслуга персоналу дільниць СУЗ-М та СВРК.

Дотримання графіків зберігатиметься в подальшому. Уже виконано всі підготовчі роботи, пов`язані з початком перезавантаження палива, підготовлена необхідна виконавча документація. Зараз у ремонті обладнання ЦТАВ 2-го каналу безпеки, проводиться його технічне обслуговування і поточний ремонт.

На момент розмови завершувалася підготовка обладнання, необхідного для прийому напруги на другий канал безпеки, яку вже з наступного дня, тобто 14 липня, заплановано роздавати споживачам.

У ході ППР проводитимуться роботи з реконструкції і модернізації обладнання ЦТАВ. Передусім планується частково виконати модернізацію системи антисейсмічного індустріального захисту. Замість датчиків БСД-1 встановлюватимуться сенсори сейсмічні типу СС-1 виробництва кіровоградського НВП "Радій".Такого типу сенсор був встановлений на енергоблоці №2, успішно пройшов дослідну експлуатацію і введений в промислову. Це дає підстави для подальшого його застосування в системах аварійного захисту реакторної установки.

Персонал ЦТАВ має також організувати вимірювання температури головки імпульсного запобіжного клапану типу Sebim стаці­онарними засобами з подальшою передачею даних на інформаційно-обчислювальну систему.

Усього в ППР задіяно 290 осіб з числа персоналу ЦТАВ, пліч-о-пліч з ними трудяться також представники "АРСу", "Техенерго",  залучатимуться і спеціалісти "Монолітенерго". Заходи з перевірки системи СГІУ приводами СУЗ персонал ЦТАВ виконуватиме за участю фахівців чеської "Шкоди", котрі прибудуть на проммайданчик ХАЕС 17 липня.

Ольга Сокол

На знімку: слюсарі дільниці ТЗБ А.В.Левчук та С.В.Мильников за роботою.

Фото Валерія Валуєва