Передбачено компенсацію за сусідство з АЕС 

Для Рівненської області передбачено майже 25 мільйонів гривень компенсації за сусідство з Рівненською та Хмельницькою АЕС.

Ці кошти розподілено між Володимирецьким, Сарненським, Костопільським, Гощанським, Острозьким і Здолбунівським районами, а також містами Острог і Кузнецовськ. За словами заступника голови Рівненської ОДА Володимира Новака, громади самостійно визначали об’єкти, які потребують першочергового фінансування. Тож за їх пропозиціями сформовано й затверджено перелік об’єктів, які будуватимуть чи реконструюватимуть у селах і містах, що межують з АЕС. Соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає в зоні спостереження, спрямують на заклади освіти, культури, медицини, соцзахисту, а також об’єкти житлово-комунального господарства та дороги.

Близько 10 мільйонів гривень витратять на реконструкцію будинку культури та пришкільнього інтернату під освітньо-культурний комплекс в селі Мульчиці. Майже 300 тисяч гривень піде на капремонт Острозького психоневрологічного інтернату. В той же час Острозьку школу-інтернат реконструюють за 315 тисяч гривень. А дитячий садок у с. Івачків відремонтують за 314 тисяч гривень. Будівництво водопроводу у с. Вельбівне обійдеться бюджету у майже 600 тисяч гривень.

Загалом, як повідомив начальник управління з питань будівництва Рівненської облдерж­адміністрації Юрій Сідлецький, за рахунок грошової компенсації з державного бюджету вони планують профінансувати 38 об'єктів, в тому числі 7 закладів охорони здоров'я, 1 об'єкт соцзахисту, 11 об'єктів освіти, 2 об'єкти культури, 3 об'єкти житлово-комунального господарства та 14 доріг в області.