Темпи та обсяги виконання робіт на третьому і четвертому енергоблоках Хмельницької АЕС дедалі наростають. Причиною для пришвидшення є досить стислі терміни, протягом яких треба освоїти майже 20 мільйонів гривень.

Головний інженер ВАТ «УБ ХАЕС» та керівник робіт на Х-З/Х-4 Ігор Тимощук розповідає, що роботи на блоках тривають повний світловий день. Не припиняється зачищення металевих та бетонних конструкцій і у вихідні дні.

Успішно вирішуються й кадрові проблеми. Оскільки власними силами Управлінню будівництва виконати зазначені обсяги вкрай складно, залучаються субпідрядні організації. Це спеці­алізовані фірми, які мають відповідне обладнання та дозволи на виконання таких робіт. Крім TOB «БМУ-1 УБ ХАЕС» та ЗАТ «Укренергохім­ізо­ляція», які в березні першими за­йшли на об'єкт, пра­цюють TOB «БМУ-7 УБ ХАЕС»,  ЗАТ «Західенергомонтажвентиляція», TOB «Фре­­гат», TOB «APC». Головний інженер зазначає, що крім необхідності від­найти спеці­альне обладнання, виникла потреба й у фахівцях, які працюють у сфері промислового альпінізму, адже низку стабілізаційно-відновлювальних робіт треба виконувати на висоті. Відтак, на субпідряд були залучені фірма «Техноальп» із Дрогобича, «Альптехнологія» із Кривого Рога, МП-50 з Калуша та «Схід» із Києва. За словами керівника робіт, до підбору субпідрядників Управлі­ння будівництва підходить досить прискіпливо. Перевага надається орга­ні­заціям, з якими уже є досвід співпраці.

Гострою лиша­ється проблема своєчасного фінансування робіт. Оскільки, угодою не передбачене авансування виконання робіт, це створює додаткові труднощі для під­рядників і є стримуючим фактором. Не завжди вистачає оборотних коштів на комплектацію витратних матері­алів. Виникають труднощі і з своєчасною виплатою зарплат персоналу. Тому, зазначає Ігор Тимощук, третій місяць тривають переговори із замовником про внесення змін до угоди в частині фінансового забезпечення. На думку керівників ВАТ «УБ ХАЕС» до цього документу слід включити пункт про певний відсоток авансу, адже для вчасного виконання графіка ведення робіт внутрішніх резервів Управління будівництва вистачає не завжди.

Щочетверга на ХАЕС-3 проходять оперативні наради за участю представників замовника, підрядників та постачальників матеріалів (на фото). Крім обговорення нагальних проблем щоденного виконання поставлених завдань та підбиття підсумків, окреслюються плани на тиждень.

Ігор Тимощук переконаний, що попри досить стислі терміни, щільність графіка та стримуючі об'єктивні фактори, обсяг стабілізаційно-консерваційних робіт виконати реально. Для цього у ВАТ «УБ ХАЕС» є всі можливості.

Людмила Михалєвська

Фото автора