ВАЖЛИВИМ Є ВДАЛИЙ ПОЧАТОК

Протягом останніх трьох років колектив дільниці ремонту і технічного обслуговування насосів турбінного цеху енергоремонтного підприємства значно омолодився: за цей час влаштувалось сім нових працівників, які закінчили вузи та училища. За переконанням начальника дільниці Костянтина Філонюка, для того, щоб підготувати фахівців з ремонтів, потрібен час. Для молодих працівників ніхто не довірить відповідальні роботи, поки не буде впевненості у їх професійних навичках.

- У енергоремонтному підпри­ємстві, - розповідає Костянтин Микола­йович, -  давно практикується наставництво: виконання ремонтних робіт проходить під ретельним контролем досвідчених працівників. Принаймні я сам пройшов таку школу і вдячний старшим колегам, які допомогли у набутті практичного досвіду.

На Хмельницьку АЕС Костянтин Філонюк влаштувався  1995 року в цех централізованого ремонту. Після закінчення Рівненського технічного вузу саме електростанція стала своєрідним стартовим майданчиком для професійного росту.

Коли тривала підготовка до пуску другого енергоблока, Костянтин Філонюк поглибив свої знання, навчаючись у Київському політехнічному інституті. Досвід і знання допомогли йому проявити свої здібності під час пусконалагоджувальних робіт.

Згодом у цеху централізованого ремонту відбулась реструктуризація  і його було переведено з посади майстра на посаду начальника дільниці ремонту і технічного обслуговування насосів турбінного цеху енергоремонтного підприємства.

Поряд з Костянтином Філонюком  трудяться майстри Володимир Мовчан, Руслан Кравчук, Андрій Філонюк та Геннадій Бородін. Нині вони вирішують складні завдання ремонтної кампанії на другому енергоблоці.

- Під час нинішнього планово-попереджувального ремонту, - продовжує  розповідь Костянтин Філонюк, - наші працівники задіяні на капітальному ремонті обертових водоочисних сіток на другій береговій насосній станції та ремонті циркуляційних насосів. У машинному залі в ремонті були конденсантні насоси першого та другого ступенів, а також насоси пожежогасіння другого та третього каналів безпеки. Нам необхідно завершити лагодження насосів на першому каналі безпеки. Велика увага моїх колег була спрямована на виконання якісного ремонту насосного обладнання та підготовки до проведення гідравлічних випробувань насосів. Найголовніше, що ми не відстаємо від намічених графіків.

Під час розмови довелось почути багато хороших слів про колектив дільниці. Її начальник пишається, що колеги постійно демонструють зразки підвищення кваліфікації. Успішно справився із спеціальними допусками до виконання обов’язків майстра Владислав Веремійчук. Це його перша ремонтна кампанія на новій посаді.

Так склалось, що поряд із Костянтином Філонюком трудиться його рідний брат Андрій, який обіймає посаду майстра дільниці. У братів ніколи не виникає непорозумінь по роботі, бо до виконання основних обов’язків ставляться з великою відповідальністю. До того ж, не заведено в родині підводити один одного.

Костянтин Філонюк розповів, що Андрій має право заміняти його на період відсутності.

- У такі моменти я навіть не телефоную, бо знаю, що брат не підведе.

Для успішного проведення ремонтної кампанії штат ремонтників насосів «підсилився» представниками інших підрозділів та спеціалі­стами підрядної організації ВП «АРС».

Олександр Шустерук

На знімках: начальник дільниці Костянтин Філонюк та виконувач обов’язків майстра Владислав Веремійчук обговорють виконання основних ремонтних робіт; досвідчений слюсар Анатолій Бондарчук передає  досвід новачку Дмитру Мельнику.

Фото автора