ВІД ОБ’ЄКТА ДО ОБ’ЄКТА

Напередодні Дня будівельника наш кореспондент зустрівся з заступником генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олегом Рахлінським (на знімку)  і попросив розповісти про те, чим сьогодні живе колектив управління капітального будівництва.

- Ми продовжуємо виконувати ремонтно-відновлювальні роботи на третьому енергоблоці, які проводить підрядник ВАТ «УБ ХАЕС», - розпочав свою розповідь Олег Васильович. - На початок року потрібно було освоїти 21 мільйон гривень, починаючи з травня  простежується тенденція до нарощування темпів робіт, заплановано в цьому році повністю завершити  перший етап. ВП ХАЕС оголосила відкриті торги для вибо­ру підрядників на другий етап робіт на третьому енергоблоці і на ремонтно-відновлювальні робо­ти на четвертому енергоблоці в повному обсязі. Одночасно працюємо з обладнанням, яке збері­гається на складах, вже є попередній перелік того обладнання, яке планується використати на нових блоках. На ньому проводяться фарбувальні роботи, замінюється  тара, проводиться переконсервування, відновлюються заводські паспорти і т.д., частину робіт проводимо власними силами,  а також залучаємо  підрядників, так як  для цього потрібно буде виконати переміщення агрегатів, механізмів, комплектуючих.  Зараз до виконання такого виду робіт  залучено підрядну організацію ДП СМУ «Теплоенергомонтаж».

Триває активна співпраця з ВП «АТЦ», його працівники проводять водолазні роботи на  береговій насосній станції третього енергоблока.

Значну частину робіт на блоках №3,4 проводить ВП «АПІ» - у центральній філії Держінвестекспертизи в місті Київ завершується експертиза  ТЕО.

Цьогоріч техніко-економічне обґрунтування  планується  передати у Верховну Раду України для прийняття  закону  про розміщення, проектування і будівництво блоків. У пакеті документів, які направлятимуться для прийняття закону, також ­будуть  результати громадських слухань, звіт про інформування сусідніх держав про наміри завершення спорудження двох нових енергоблоків.

Нині  представники Дирекції  ДП НАЕК «Енергоатом» та ВП «Атомпроектінжиніринг» узгоджують питання з російською фірмою «Атомстройекспорт»  про надання  кредиту на закупівлю обладнання з довгим циклом виготовлення та на будівельно-монтажні роботи для третього і            четвертого енергоблоків.

- Ви брали активну участь у проведенні громадських слухань на території зони спостереження ХАЕС. Які ваші враження?

- Для мене особисто було цікаво вивчити ставлення громадськості до спорудження нових енергоблоків. Як показали зустрічі, у місцевого населення є різні думки з цього приводу. Моя особиста думка така: люди, котрі прихильно ставляться до будівництва, як правило, на слухання майже не приходять. Найактивнішими є опоненти, у них більше прагнення висловити свою позицію. Найбільшу підтримку ми одержали у районах Хмельницької області, на Рівненщині результати дещо інші. Сесії Острозької та Гощанської райрад показали, що голосів «за» менше, ніж «проти». Хочу наголосити – завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків не  забаганка самої ХАЕС, це економічна  необхідність, обумовлена енергетичною стратегією нашої держави. Вже доведено, сьогодні не існує альтернативи атомній енергетиці. Ми можемо активно зайнятись економією енергоресурсів, впрова­дженням відновлювальних технологій, пошуків альтернативних джерел електроенергії, але це не вирішить проблеми повноцінного забезпечення потреб нашої держави в електроенергії.

- Ви двадцять два роки працюєте у колективі управління капітального будівництва. Яку характеристику можете дати своїм колегам?

- Скажу відверто – більшість з них справжні професіонали, майже усі були причетні до завершення спорудження першого та другого енергоблоків, досвідчені працівники. Це свого роду скарб, який завжди знадобиться. Хорошої оцінки в роботі заслуговує кожен наш відділ. Мої колеги вже зробили велику частку робіт, пов’язаних з підготовкою документації по третьому та четвертому енергоблоках, проведенню технічного нагляду за ремонтно-відновлювальними роботами. Переконаний, що кожен себе проявить з позитивного боку, коли на законних підставах розпочнеться фінансування основного етапу будівництва нових блоків.

- Управління капітального будівництва бере участь у спорудженні об’єктів за межами проммайданчика…

- Ми причетні до реалізації програми промислового і не промислового будівництва. Щодо першого - на завершальній стадії добудова представницького центру місії OSART. Він  має бути зданим в експлуатацію у жовтні цього року, що забезпечить у листопаді ефективне проведення партнерської перевірки ВП ХАЕС Московським Центром ВАО АЕС, в якій братиме участь два десятки міжнародних експертів. У представницькому центрі будуть створені зручні умови праці і проживання.

Під особливим контролем перебуває житлово-цивільне будівництво, як соціально значиме і вкрай актуальне для більш, ніж тисячі працівників, які перебувають у черзі на покращення житлових умов. До кінця поточного року  плануємо здати в експлуатацію три під’їзди (друга черга) 505 будинку - 108 квартир. Буде завершено спорудження чотирьох додаткових артезіанських свердловин. Сьогодні організовано роботи з ремонту і відновлення конструкцій греблі водосховища і до кінця поточного року планується повністю їх завершити. Крім цього, УКБ виконує завдання з модернізації першого та другого енергоблоків згідно із затвердженими програмами, в тому числі реалізацію комплексної програми підвищення безпеки  енергоблоків. Ця програма буде реалізована в основному за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського товариства з атомної енергетики (Євратом). Відповідні угоди розроблені Дирекцією Енергокомпанії і ВП «Атомпроект­інжиніринг», іде процес їх підписання.

- Олеже Васильовичу, наша розмова відбувається напередодні Дня будівельника. Щоб ви побажали своїм колегам?

- Насамперед міцного здоров’я. Тільки так можна буде вирішувати складні виробничі завдання.  А ще, на далеку перспективу, нових масштабних планів будівництва, бо то є впевненість у завтрашньому дні. Але, як мовиться, не хлібом єдиним живе людина. Я бажаю, щоб у кожній родині був  достаток, мир та затишок. Хороші позитивні емоції важливі для кожного будівельника, отож, нехай якомога частіше радує око новозбудований об’єкт.

Олександр Шустерук

Фото  автора

На знімку: колектив будівельного відділу.