Для начальника дільниці підготовки комплектації виробництва енергоремонтного підрозділу Петра Алексюка дістався робочий ка­бі­нет без віконних отворів, тут мікроклімат створюється завдяки обладнанню, яким опікуються спеціалісти цеху вентиляції та кондиціювання. Для нормального облаштування свого робочого місця Петро Васильович проявив трохи фантазії: на стінах наклеїв фотошпалери з чудовими краєвидами. Це, за словами господаря кабінету, допомагає знаходити душевну рівновагу і сконцентровуватись на виконанні важливих виробничих завдань, яких у працівників дільниці завжди вистачає. Їхніми послугами користуються підрозділи електростанції як у ремонтний, так і післяремонтний періоди. Всі товароматеріальні цінності, які надходять на ХАЕС, проходять вхідний контроль, інформація про їх наявність передається керівництву основних цехів, а складські запаси здійсню­ються на основі річної заявки.

На другому енергоблоці зараз завершується ремонтна кампанія, всі роботи проводяться згідно з затвердженими гра­фіками, у цьому є заслуга і праці­вників дільниці підготовки комплектації виробництва. Тут колектив порівняно небагаточисельний, за штатним розкладом нараховується 27 чоловік. У структурі підрозділу є три групи, їх праці­вники займаються обліком і збереженням товароматеріальних цін­ностей, комплектацією та забезпеченням виробництва.

Кожна продукція, яка постачається для ремонтних потреб ХАЕС, на всіх етапах перебуває під контролем спеці­алістів дільниці. За словами Петра Алексюка, постійна спів­праця триває з ремонтно-механічним цехом, працівники якого пості­йно задіяні на виготовленні запасних деталей, цей під­розділ сприяє своєчасному проведенню ремонтних кампаній на обладнанні реакторного, турбінного, хімічного цехів. Зокрема його працівники виготовили із металопрокату сітки для берегових насосних станцій, а також штуцери, запасні деталі для фільтрів тощо. Допомога ремонтно-механічного цеху важлива також у проведенні реконструкції та модернізації.

Петро Алексюк наголосив,  що дільниця підготовки комплектації виробництва - єдиний підрозділ на нашій електростанції, де є в наявності автонавантажувачі. У постій­ній експлуатації перебувають чотири, в основному вони займаються доставкою на ревізію демонтованого обладнання, постачають в цехи запасні деталі. Під час ремонту буває, що для транспортування великогабаритного оснащення керівництво дільниці замовляє у станційних залізничників спеціальну платформу.

- На наших складах є товароматеріальні цінності, - розповідає Петро Васильович, - які потрібні не тільки для обслуговування діючих першого і другого енерго­блоків, а й для третього та четвертого. Все обладнання перебуває під суворим контролем і без спеціального дозволу не може використовуватись на інші потреби.

Коли мова зайшла про участь працівників дільниці у ремонтній кампанії на другому енергоблоці, Петро Алексюк від­верто сказав, що всі старанно виконують свої виробничі функ­ції. А основним показником такої діяльності, безперечно, є дотримання графіків постачання підрозділам комплектуючих, оформлення відповідної документації.

Олександр Шустерук

Фото  автора