«Конкуренції не боїмося»

22 січня у «Комунальному закладі НМР  «СМСЧ м.Нетішин» відбулося офіційне відкриття відділення комп’ютерної томографії. Передувала цьому заходу півторарічна співпраця місцевих лікарів зі словацькими інвесторами та організаторами проекту – луцькою фірмою «Stemik», яка, власне, і має ліцензію на виконання комп’ютерно-томографічних обстежень. За словами генерального директора Романа Каліщука, для волинян це вже четвертий успішно реалізований проект в Україні, подібні кабінети комп’ютерної томографії функціонують у Луцьку, Ковелі, Нововолинську. Інвестиції у сумі близько 300 тисяч євро у нетішинське відділення вклала словацька компанія «Pro-Partners-Holding», яка в такому напрямку працює у Словаччині, Чехії, Польщі та Україні.

Присутнім був продемонстрований надсучасний томограф виробництва компанії «Siemens», новітнє обладнання 2018 року. Воно дозволяє робити понад 20 видів різного роду досліджень: головного мозку, хребта, кісток, грудної та черевної порожнини, виявляти онкологію та інші патології завдяки контрастному підсиленню. Кабінет зможе приймати до 20 пацієнтів щодня. Лікар-рентгенолог та рентген-лаборант успішно пройшли навчання в Луцьку і вже наразі працюють у тестовому режимі майже місяць. За цей час було обстежено понад 100 нетішинців.

- Дана апаратура розрахована мінімум на 10 років успішного втілення усіх тих тех­нічних завдань, які будуть виникати перед нетішинськими фахівцями. Адже цей томо­граф – один із найякісніших та найсучасніших на ринку медичної техніки. Він ліцензований згідно з  вимогами Міністерства охорони здоров’я, Комітету з ядерної безпеки, - зазначив генеральний директор фірми «Stemik» Роман Каліщук.

Про те, що дана подія має велике значення і для медичного закладу, і для міста, зауважив і головний лікар «Комунального закладу НМР  «СМСЧ м. Нетішин» Василь Пословський.

- Нарешті це відбулося, і ми маємо таку необхідну комп’ютерну томографію, один із найінформативніших та точних видів обстеження. Сподіваємось, поточні проблеми, які були спричинені відсутністю саме такої діагностики, нарешті зникнуть. Для лікарів це, насамперед, дозволить встановлювати точний діагноз, і, головне, не втрачати час в критичних ситуаціях, коли хворого неможливо транспортувати. Це актуально для ургент­них станів, важких травм, інсультів, інших патологій, які потребують швидкого оперативного втручання чи прийняття рішень. Хочу наголосити, що фахівець, який очолив цей кабінет, гарний спеціаліст. Він закінчив ряд спеціалізованих курсів і наразі є професіоналом у цій справі.

Головний лікар запевнив присутніх, що медичний заклад і у подальшому буде працювати над тим, аби спектр надання спеціалізованих послуг розширювався. Серед здобутків зазначив раніше придбане лапароскопічне обладнання для хірургічного відділення, яке дозволило впровадити проведення малоінвазивних операцій, зокрема і гінекологічних. За минулий рік таких було здійснено 142. Також в лікарні наприкінці 2018 року почав функціонувати цифровий мамограф. А в майбутньому нетішинські ескулапи планують встановити ангіограф, проводити коронарографію та стентування, яке покращить діагностику та лікування кардіологічних хворих.

- В рамках державно-приватного партнерства хочу наголосити, що, поєднавши ваші технічні ресурси з нашим потенціалом, ми будемо конкурентоспроможними в нашому регіоні саме в рамках госпітального напрямку. Вдячний за нашу співпрацю словацьким та українським партнерам, адже маємо змогу виходити на новий потужний рівень розвитку! – резюмував Василь Пословський.

Висловили надію на плідні стосунки і словацькі інвестори. Зокрема, генеральний директор компанії «Pro-Partners-Holding» Томаш Зеднічек акцентував, що Україна стала першою із пострадянських країн, яка зацікавила іноземців в плані медичного інвестування, адже впевнений, що українська економіка поступово розвиватиметься, не останнє місце займатимуть і високоосвічені спеціалісти-медики.

Великим проривом для нетішинської медико-санітарної частини вважає відкриття даного кабінету і його безпосередній спеціаліст, лікар-рентгенолог Ігор Корнійчук. Каже, що працювати на такому обладнанні – одне задоволення. Він сподівається, що це вирішить багато діагностичних проблем в регіоні. До слова, мінімальна вартість обстеження – 800 грн, а максимальна – 3500, яка дозволяє провести повний скринінг організму з контрастною діагностикою. 

Головним документом, який того дня підписали нетішинський міський голова Олександр Супрунюк, головний лікар Василь Пословський та генеральний директор луцької медичної компанії Роман Каліщук, став тристоронній меморандум про співпрацю. Він розрахований на 10 років, гарантує надання високоякісних послуг та передбачає виконання певних соціальних зобов’язань, зокрема двічі на місяць безкоштовно обслуговувати пацієнтів, які того потребують і не мають матеріальної змоги.

Тетяна Степанюк

Фото автора