«Маємо бути готові до нових кроків на шляху будівництва Х/3 - Х/4»

23 липня цього року Хмельницьку АЕС з робочим візитом відвідав т. в. о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

У рамках візиту керівник енергокомпанії побував на блочному щиті управління, у машинному відділенні першого енергоблока, на будівельному майданчику 3 та 4 енергоблоків та об’єкті нового будівництва комплексу переробки радіоактивних відходів (КПРВ).Безпосередньо на території будівельного майданчика 3-го енергоблока відбулася нарада щодо стану реалізації інвестиційного проекту будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.

«Тепер у штабі, який постійно працюватиме на майданчику Х-3, у майже щоденному режимі фахівці будуть обговорювати всі поточні проблеми будівництва та оперативно ухвалювати необхідні рішення», – повідомив керівник компанії.

Нині на майданчику Х-3 почав працювати будівельний кран, завдяки якому будуть змонтовані перекриття на даху енергоблока, що дозволить будівельникам вести роботи у зимовий період, надійно захистивши його від опадів та потрапляння вологи.Під час засідання штабу керівник компанії заслухав звіти про хід підготовчих робіт.

Фахівці доповіли: триває проведення техніко-економічного аналізу з вибору найоптимальнішої схеми системи охолодження нових енергоблоків і розрахунок водогосподарського балансу по річці Горинь; продовжується будівництво дренажної насосної станції на майданчику атомної станції.Станом на сьогодні виконано роботи з облаштування тимчасового зовнішнього та внутрішнього електропостачання споруд та відкачування води з реакторного відділення енергоблока №3. Звітні матеріали з актуалізації обстеження будівельних конструкцій Х-3 пройшли державну експертизу. Результати проведених досліджень доводять: стан основних залізобетонних конструкцій будівель енергоблока №3 ХАЕС цілком відповідає проектним вимогам.

Петро Котін поставив завдання до 1 жовтня цього року завершити всі підготовчі роботи: сформувати команди висококваліфікованого персоналу для виконання спеціалізованих зварювальних робіт та робіт з обладнанням першого рівня безпеки; розгорнути й облаштувати будівельно-монтажну базу, де будуть мешкати підрядники; скласти план послідовного виконання монтажно-будівельних робіт на майданчику енергоблока №3.

Генеральний директор «Атомпроектінжиніринг» Микола Божко поінформував про завершення процесу транскордонних консультацій за проектом будівництва енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької АЕС відповідно до Конвенції Еспо. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, у зоні відповідальності якого знаходиться це питання, поінформувало Польщу, Республіку Білорусь, Австрію, Молдову, Румунію, які підтвердили закінчення консультацій. На завершальній стадії  транскордонні консультації з  Словаччиною та Угорщиною.Прозвітував керівник «Атомпроектінжинірингу» про виконання передпроектних робіт з комплексних інженерних вишукувань для стадії «проект будівництва», відновлення об’єктів будівельно-монтажної бази, розгляд варіантів з використання сучасних важкопідйомних механізмів для добудови реакторних відділень.

Учасники наради обговорили хід Держекспертизи звітних матеріалів з обстеження будівельних конструкцій, стан виконання підготовчих робіт власними силами компанії, питання забезпечення будівництва кваліфікованим персоналом.

За словами т. в. о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, тільки після отримання та погодження висновку щодо результатів оцінки впливу на довкілля, Енергоатом подасть на розгляд  парламенту відповідний Закон щодо будівництва енергоблоків 3 та 4 ХАЕС.

«Після того, як буде прийнято Закон, ми будемо рухатися дуже швидко, тому ми повинні бути готові до нових кроків», - підкреслив керівник Енергоатома.Ознайомився Петро Котін і зі станом будівельних робіт на Комплексі переробки радіоактивних відходів.

Генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринґ» Микола Божко доповів: на об’єкті розпочато бетонні роботи з встановлення фундаментної монолітної плити, тривають процедури закупівлі систем та допоміжного обладнання. Виконуються додаткові роботи з поливу та ущільнення піщаної основи, улаштування опалубки для підбетонки, покриття піщаної основи плівкою. Вже поставлене на об’єкт обладнання – установки спалювання, суперпресування, фрагментації й сортування, цементування та дезактивації металу.

Керівник Енергоатома Петро Котін наголосив на важливості якнайшвидшого завершення цього будівництва та своєчасного й якісного виконання плану робіт.Завершення будівельних робіт на КПРВ заплановане на жовтень наступного року, монтажних – на листопад 2022-го, початок дослідної експлуатації – на травень 2023 року.

На нараді, яка відбулася після завершення огляду об’єктів ХАЕС, генеральний директор ВП ХАЕС Андрій Козюра доповів про основні виробничі показники діяльності  енергопідприємства та більш детально зупинився на ході виконання ремонтних робіт на першому енергоблоці. Керівник ХАЕС, зокрема, зазначив, що здійснено ремонт обладнання третього каналу системи безпеки, основного обладнання реакторного та турбінного відділень. Проведено гідровипробування першого контуру, виконуються роботи з випробування обладнання за технологією компанії «Holtec International». У турбінному відділенні завершено капітальний ремонт циліндра високого тиску і третього циліндра низького тиску. Введено в роботу після ремонту блочний трансформатор та трансформатори власних потреб. Виконується також технічне опосвідчення обладнання, монтаж теплоізоляції на обладнання та трубопроводи. Роботи виконуються згідно з графіком.

Під час наради  приємною несподіванкою для військовослужбовців в/ч 3043 з охорони Хмельницької АЕС Національної гвардії України стало  вручення  сертифікатів на житло. П’ятеро військовослужбовців в/ч 3043, серед яких і учасник антитерористичної операції на сході держави, покращать свої житлові умови. Цю приємну місію виконав т.в.о. президента ДП «НАЕК» Енергоатом» Петро Котін.

Фото Євгена Цибульського