Іван Васильчук – чемпiон свiту!

У Вільнюсі на килимах 10-тисячної Siemens Arena, яка нещодавно приймала матчі чемпіонату Європи з баскетболу, нетішинські самбісти Іван Васильчук та Дмитро Бабійчук доводили свою перевагу над суперниками в ході 35 чемпіонату світу. Цього разу на чемпіонат прибули представники 55 країн загальним числом понад 450 учасників.

Нетішин ще пам’ятає перший великий успіх на світовій арені 1998 року, коли Руслан Задворний став переможцем  Кубка світу. Після того двічі у бойовому самбо відзначався Юрій Пилипчук. Перемоги на Європейських першостях кували Сергій Онищук, Віктор Максимчук, Костянтин Врачов, Роман Ріпа, медалі світових першостей діставались Івану Васильчуку та Дмитру Бабійчуку, виграно ряд турнірів серії «А», однак чемпіонська вершина до останнього часу не піддавалась нетішинцям. Нарешті ця традиція знівельована. Іван Васильчук у перший день змагань вчисту здолав суперників у вазі 90 кг з Литви, Венесуели, Узбекистану та Таджикистану. У фіналь­ній сутичці саме українець був активнішим проти російського атлета  Черноскулова і в під­сумку став кращим. Це третя світова відзнака Івана, цього разу з блиском золота. А ще вона дає йому право на отримання звання заслуженого майстра спорту. В полку найтитулованіших нетішинців прибуло.

 Прекрасно  відборовся на килимі інший нетішинець – заслужений майстер спорту України Дмитро Бабійчук. Перші три двобої він не мав справжніх суперників.  Больовими прийомами вибито з боротьби словацького, японського та французького спортсменів. За вихід у фінал боровся з білорусом. За словами заслуженого тренера України Геннадія Горохова, те, що «витворяли» судді, важко назвати доброзичливим словом. За висловлення протесту на адресу суддівства, самого Г.Горохова вигнали з майданчика. Відтак Дмитро боровся за бронзу. Він її виборов. А білорус програв фінальний двобій.

Отже, Україна стараннями нетішинців привезла дві медалі з чемпіонату світу. Маємо два п’ятих місця: Андрій Каштанов (62 кг) і Зураб Рухадзе (понад 100 кг).

Є ще дзвін благородних металів у жінок, які завоювали дві срібні та три бронзові нагороди. Відзначились Тетяна Савенко (72 кг) і Світлана Готфрид (80 кг), бронза в активі  Марії Оста­п’юк (52 кг), Надії Герасименко (64 кг) і Вікторії Денисенко (68 кг). Олена Куницька (48 кг) зайняла п’яте місце.

В турнірі з бойового самбо в активі українців золота медаль у вазі 90 кг, відзначився Олександр Коломієць. Бронзу завоювали Ігор Северин (68 кг), Сергій Глущенко (57 кг), Максим Дидюра (74 кг) та Ігор Задерновський (100 кг). П’яте місце у Сергія Чорного (52 кг).

Відтак Україна на четвертому загальнокомандному місці (2-2-8).  І в цьому успіху вагоме слово нетішинців.

Фото Віктора Гусарова