До осінньої пори комунальники міста підготувались, хоча не буває тижня, аби не перекопували вулиці в пошуках поривів мереж тепло і водопостачання. Були дні, коли місто мало перебої з отриманням гарячої води. Враховуючи нещодавні дебати на сесії міськради з приводу нових тарифів, люди вирі­шили, що вже діє норма (точніше – пересторога), яку обіцяло запровадити обленерго у зв’язку з боргами ХАЕС перед цим підприємством за електроенергію. Нагадаємо, що витрати на обслуговування зовнішніх об’єктів не покриваються тарифами, які діють в місті. Як вдалось з’ясувати у начальника комунального господарства ХАЕС Сергія Володимировича Сніщука (на знімку), це ще не так, хоча «санкції» з боку Славутського РЕМ не виключаються.  Наш співрозмовник насамперед сказав, що отримав з Департаменту ядерної енергетики та промисловості  Мінпаливенерго України за підписом Л.І.Громок  копію листа, в якому підтверджується справедливість претензій до влади у зв’язку з неприйняттям економічно обґрунтованих тарифів на водопостачання, водовідведення і тепло. Зокрема керівник департаменту повідомляє, що листи від 22.09.09 № 01/01-01-3435/2009 та 30.09.09 № 01/01-01-3567/2009 щодо розблокування рахунків КП Нетішинської міської ради «Житлово-комунальне об’єднання» (далі -КП НМР «ЖКО») та недопущення підвищення тарифів на комунальні послуги, які надає ВП «Хмельницька АЕС» розглянуто. Далі цитуємо документ:

«Інформуємо, що відповідно до ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» повноваження з встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги належать органам місцевого самоврядування, а тариф на виробництво теплоенергії затверджує Національна комісія регулювання електроенергетики України. За інформацією ДП «НАЕК «Енергоатом», тарифи на послуги з транспортування та постачання теплоенергії, водопостачання та водовідведення у місті-супутнику Хмельницької АЕС Нетішині не погоджувались виконавчим комітетом  міської  ради з 2000 року та діють і на цей час, що призводить до збитковості цих видів діяльності ВП «Хмельницька АЕС».

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які своїм рішенням установлюють ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги в розмірі, нижчому від розміру економічно обгрунтованих витрат на їх виробництво (надання), зобов’язані  відшкодувати суб’єкту господарювання різницю між затвердженим розміром ціни (тарифу) та розміром економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) зазначених послуг за рахунок коштів відповідних бюджетів (п 4 статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»), що не робилось з Вашої сторони певний період часу.

Для вирішення   проблемних   питань,   які виникли між ВП «Хмельницька АЕС» та КП НМР «ЖКО» вважаємо доцільним:

провести залік по погашенню заборгованості з  різниці в тарифах на теплову енергію, послуги на водопостачання, водовідведення, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості послуг, що надавалися населенню м. Нетішин, тарифам за 2000-2008 рр. у 2009 році;

- КП НМР «ЖКО» розробити графік погашення кредиторської заборгованості за 2001-2006 рр. (15.7 млн. грн.).

- для подальшого запобігання збитків Нетішикській міській раді підвищити тарифи на послуги центрального опалення, водопостачання та водовідведення до рівня економічно обгрунтованих витрат».

Очільник комунального господарства  розповів і про рішення виконкому Нетішинської міськради, яким встановлено нові тарифи і які знову ж таки не покривають витрат. Тому без тепла знаходиться сьогодні база ЖКО, накопичуються борги, які не дають КГ здійснювати реконструкцію мереж, якісні ремонти тощо. У підпорядкуванні господарства нині 112 кілометрів труб теплопостачання, 87 кілометрів труб водовідведення і 76 кілометрів каналізаці­йних труб. Коштів, отриманих від надання послуг, не вистачає на утримання такого великого господарства. «Думаю, будемо і далі судитись», - резюмує керівник КГ. Інакше можемо зайти в глухий кут.  Він співставив тарифи, які діють нині в інших містах-супутниках  АЕС.

Як на нас, то цифри промовисті і не потребують коментарів. Сподіваємось, читач зробить власний висновок з ситуації і погодиться, що подекуди благими намірами моститься дорога до пекла.

Ми звернулись до начальника планового відділу Хмельницької АЕС Михайла Іванова за роз’ясненнями щодо заборгованості КП ЖКО перед атомною станцією, через яку міське комунальне об’єднання потерпає заблокуванням рахунків.

Михайло Іванович наголосив, що дебіторська заборгованість за комунальні послуги КП «Житлово-комунальне об’єднання» м. Нетішина за  період 2001-2006 років по тарифах, затверджених у 2000 році, склала  15697,00 тис. грн  і господарським судом Хмельницької області винесені три рішення від 31.08.2006 року щодо стягнення цих коштів  з ЖКО м. Нетішин на користь ВП ХАЕС.

 ВП ХАЕС та ЖКО  підписали графік погашення  цієї заборгованості починаючи з березня 2007 року, відповідно до якого щомісячна сума погашення складала 20,3 тис. грн. Неодноразові звернення ВП ХАЕС до ЖКО щодо дотримання графіку погашення заборгованості до позитивних результатів не привели. У зв’язку з тим, що минув трирічний  термін пред’явлення Наказів господарського суду до виконання, 11 вересня 2009 року ВП ХАЕС направлені  заяви в Державну виконавчу службу про відкриття виконавчого провадження для примусового стягнення заборгованості.

Водночас, відповідно з порядком, передбаченим Постановою КМУ № 193 від 05.03.09, щодо  перерахування у 2009 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, відокремленим підрозділом «Хмельницька АЕС» був погоджений з відповідними інстанціями пакет документів на проведення заліку в розмірі 47,3 млн. грн. за період 2000-2008 роки. В стадії завершення документи по такому ж заліку за період з 1 з січня  по 1 липня поточного року.

Записав Віктор Гусаров

 

Інформація щодо діючих тарифів для населення у містах-супутниках АЕС

 

 

Діючі тарифи у містах-супутниках АЕС, станом на 01.09.2009

 

Од. виміру

м.Нетішин

м.Южноукраїнськ

м.Кузнецовськ

м.Енергодар

 

 

(ВП ХАЕС)

(ВП ЮУАЕС)

(ВП РАЕС)

(ВП ЗАЕС)

 

 

 

 

 

 

Теплопостачання

грн/Гкал

24,05

49,26

31,67

85,81

Водопостачання

грн/м.куб.

0,39

1,16

2,17

1,07

Водовідведення

грн/м.куб.

0,29

1,89

1,22

1,47

 

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ 

НЕТІШИНСЬКОЇ  МІСЬКОЇ РАДИ

Р І Ш Е Н Н Я

від  «16»  жовтня 2009 року № 375

Про погодження ВП «ХАЕС»  тарифів на комунальні послуги

Відповідно до підпункту 2 пункту «а» статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року  № 193 «Питання реалі­зації статті 53 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», з наступними змінами, рішення тридцять восьмої (позачергової) сесії міської ради V скликання від 20 січня 2009 року № 3 «Про бюджет міста на 2009 рік», з наступними змінами та доповненнями, рішення сорок третьої сесії міської ради V скликання від 29 вересня 2009 року № 2 «Про доручення виконавчому комітету Нетішинської мі­ської ради та звернення до генерального директора ВП «ХАЕС», розпорядження міського голови від 1 жовтня 2009 року № 182-р «Про спі­льну робочу групу щодо визначення шляхів урегулювання питання погодження тарифів на комунальні послуги ВП «ХАЕС», звернення ВП «ХАЕС» та враховуючи пропозиції виконавчого комітету міської ради в ході роботи спільної робочої групи щодо визначення шляхів урегулювання питання пого­дження тари­фів на комуна­льні послуги ВП «ХАЕС», виконавчий комітет міської ради, ви­рішив:

1.Погодити  ВП «ХАЕС» тарифи на комунальні послуги з:

1.1.централізованого водопостачання згідно з додатком 1;

1.2.централізованого водовідведення згідно з додатком 2;

1.3.централізованого постачання гарячої води згідно з додатком 3.

2.Запровадити бюджетним установам, населенню та іншим споживачам поетапне підвищення тарифів на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води від 1 січня, 1 травня, 1 липня та 15 жовтня 2010 року згідно з додатками 1, 2, 3.

3. З метою зниження затрат на виробництво комунальних послуг рекомендувати ВП «ХАЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» розробити заходи щодо забезпечення впровадження раціонального використання та економного витрачання електроенергії.

4.Звернутись до генерального директора ВП «ХАЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» Панащенка М.С. з клопотанням щодо списання заборгованості КП НМР «ЖКО» перед ВП «ХАЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом», яка утворилась за період 2001-2006 років у сумі 15 млн. 738 тис. 627 гривень.

5.Визнати такими, що втратили чинність, рішення виконавчого комітету міської ради від 17 лютого 2000 року № 43 «Про запровадження нових тарифів щодо оплати комунальних послуг», від 12 червня 2001 року № 190 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 17 лютого 2000 року № 43».

6.Рішення оприлюднити у газеті «Нетішинський вісник».

7.Контроль за виконанням цього рішення покласти на в.о. першого заступника міського голови Карнаущенка С.А., заступника міського голови Островського В.В.

Міський голова О.Є.Смишляєв

Тарифи

на комунальні послуги з централізованого водопостачання

                                                                                                                                                                            (грн. з ПДВ)

Дата впровадження тарифу

один.

виміру

Бюджетні установи (заклади)

 

Інші споживачі

 

Населення

 

 

1 січня 2010 року

куб.м

0,69

0,92

0,47

1 травня 2010 року

куб.м

0,69

1,38

0,94

1 липня 2010 року

куб.м

0,69

2,07

1,41

 

Додаток 2  до рішення виконавчого комітету міської ради від «_16_»_жовтня_ 2009 року №_375_

 

Тарифи

на комунальні послуги з централізованого водовідведення

                                                                                                                                                                            (грн. з ПДВ)

Назва послуги

Один.

виміру

Бюджетні установи (заклади)

 

Інші споживачі

 

Населення

 

 

1 січня 2010 року

куб.м

0,52

0,69

0,35

1 травня 2010 року

куб.м

0,52

1,04

0,70

1 липня 2010 року

куб.м

0,52

1,56

1,05

 

Додаток 3    до рішення виконавчого комітету міської ради від «_16_»_жовтня_ 2009 року №_375_

 

Тарифи

на комунальні послуги з централізованого постачання гарячої води

(грн. з ПДВ)

Дата впровадження тарифу

Один.

виміру

Бюджетні установи (заклади)

 

Інші споживачі

 

Населення

 

 

Опалювальний період

1 січня 2010 року

куб.м.

2,15

2,87

1,91

15 жовтня 2010 року

 

2,15

5,51

4,83

Неопалювальний період

1 травня 2010 року

куб.м.

1,83

3,65

3,24

1 липня 2010 року

куб.м.

1,83

4,86

4,24