Відбулось засідання спортивно-масової комісії профкому ВП ХАЕС, на якому проаналізовано результати 9 Спартакіади ХАЕС,  обговорено низку організаційних питань. За словами голови спортивно-масової комісії Степана Пенчука,  минулого року вдалося якнайширше реалізувати концепцію залучення працівників електростанції до участі у різноманітних спортивних заходах, які проводились на ХАЕС. Найбільша активність проявлена у ході проведення традиційної спартакіади – дев’ятої за рахунком. Її переможцями заслужено стали представники турбінного цеху. Хороші результати також у фізкультурників об’єднаної команди навчально-тренувального центру та реакторного цеху, яка посіла друге місце. У напруженій боротьбі учасники спортивних змагань з енергоремонтного підприємства стали третіми.

Під час  засідання комісії Степан Пенчук виніс на обговорення пропозицію, яка надійшла від фізорга цеху теплової автоматики та вимірювань і представників команди управління про їх спільний виступ у черговій 10 Спартакіаді. Після дискусій члени спортивно-масової комісії вирішили не давати дозвіл на об’єднання двох команд, мотивуючи це тим, що у ході проведення спортивних заходів на ХАЕС склався певний паритет чисельності їх учасників, відтак  зменшення кількості команд обмежує участь у турнірах   багатьох бажаючих. Одначе, основне завдання організаторів спортивних заходів – залучення якомога більшої кількості працівників електростанції до активного відпочинку та популяризації здорового способу життя.

У роботі спортивно-масової комісії взяв участь голова профкому ХАЕС Михайло Гук. Він наголосив, що на ХАЕС вже склалися певні традиції у проведенні Спартакіад.  Цьогоріч стартуватиме десята – ювілейна. Останнім часом простежується підвищений інтерес працівників електростанції до проведення різних турнірів, і це необхідно вітати і всіляко підтримувати. Михайло Володимирович відмітив, що профспілковий комітет і надалі знаходитиме можливості для повноцінної організації проведення спортивно-масових заходів, буде на належному рівні і фінансування.

Після завершення засідання автор цих рядків поспілкувався з головою спортивно-­масової комісії Степаном Пенчуком.

- Степане Григоровичу, нікого не потрібно переконувати, що фізкультура і спорт мають­ велике значення не тільки у справі  покращення здоров’я, а й процесі підвищення праце­здат­ності. Для такого важливого стратегіч­ного об’єкта, як ХАЕС, це має неабияке значення­.

- Саме так. Приємно констатувати, що у цьому напрямку на нашій електростанції накопичено багатий досвід. Принаймні Спартакіада           серед виробничих підрозділів відбудеться                  вдесяте. Зараз у турнірах бере участь 11 команд. Хотілося щоб їх кількість збільшувалась, бо  в такий спосіб можна залучити до занять спортом якомога більше працівників електростанції.

- Як показує досвід, ті підрозділи, що продовжують добру традицію організації цехових спартакіад, досягають хороших результатів і на загальностанційній.

- Хочу нагадати, що торік цехові спартакіади провели електроцех, гідротехнічний цех, цех теплової автоматики та вимірювань, навчально-тренувальний центр, турбінний цех. І не випадково вони є лідерами багатьох турнірів.

- На нашій електростанції добре пропагується заняття легкою атлетикою, яку по праву називають королевою спорту.

- Легкотлетичний пробіг від ХАЕС до міського стадіону з нагоди Дня фізкультурника проводиться кілька років поспіль. Це масовий захід, в якому бере участь багато працівників електростанції. Але хотілося б окремо відмітити колектив енергоремонтного підприємства. Його начальник Михайло Ковальчук на особистому прикладі заохочує колег до занять легкою атлетикою. І не дивно, що у пробігу взяли участь найбільше представників саме цього підрозділу.

-Знаю, що спортивно-масова комісія активно пропагує крім занять фізкультурою та спортом ще й активний відпочинок.

- Ми раді підтримати будь-яку позитивну ініціативу наших працівників. Два роки тому ми вперше спробували організувати сплавляння човнами по річці Горинь. Це мало позитивний резонанс. А торік таких сплавлянь відбулося декілька. В одному з них взяли участь журналісти нашого міста, а найстаршим учасником став головний редактор газети «Перспектива» Віктор Гусаров. Є й певні напрацювання в організації відпочинку наших працівників на «Білому озері» неподалік Кузнецовська. Там побувала частина змінного персоналу. Варто помилуватись тамтешніми краєвидами представникам інших підрозділів. Хочу зауважити, що для цього є реальні можливості. Важливо не бути пасивними. Фізична активність у поєднанні із активним відпочинком неодмінно принесе велику користь. Отож, до нових стартів.

Олександр Шустерук