В січні відбулись змагання на Кубок України з фехтування на шаблях. У індивідуальних змаганнях жінок почесний трофей свого власника знайшов в особі другої шаблі світового рейтингу, кращої спортсменки країни двох останніх років Ольги Харлан  з Миколаєва. На шляху у фінал вона досить легко розправилася з усіма своїми суперницями. Навіть у півфіналі її перевага над киянкою Ніною Козловою була більш ніж очевидною - 15:5.

А от в іншому півфіналі, у якому зустрілися подруги по національній збірній одеситка Олена Хомровая і Галина Пундик з Нетішина, усе ви­рі­шив останній удар. Першою його нанесла Хомровая - 15:14.

Довго суперниці - Харлан і Хомровая - йшли пліч-о-пліч і у фінальній дуелі. Коли на табло висвітлилися цифри 12:12, здавалося, що й у цьому бої все припаде на останній момент. Однак величезне бажання перемогти свою подругу й лідера по збірній зіграло злий жарт із Хомровою. Олені у вирішальну мить зрадила витримка, а Ольга нанесла три точних удари. У підсумку рефері зафіксував рахунок 15:12 на користь Харлан.

У змаганнях чоловіків  вихованці Нетішинської школи фехтування Олег Штурбабін і Дмитро Бойко були лідерами за відсутності кількох іменитих товаришів по збірній, які вирішили завершити кар’єру. Зустрілися вони не у вирішальній дуелі, а в півфіналі. Суперники, природно, дуже добре знають один одного, але цього разу боротьби не вийшло - досить упевнено, з рахунком 15:8 переміг Олег Штурбабін. Ще більш упевнено (15:7) в іншій півфінальній парі одесит Андрій Ягідка обіграв Антона Куксу із Черкас.

Значно цікавіше пройшов фінальний бій. Сенсації не відбулося - Олег Штурбабін переміг, однак Андрій Ягідка зумів продемонструвати значно  досвідченішому  суперникові гідний опір. Рефері зафі­ксував перемогу Штурбабіна з рахунком - 15:12.

Отже результати. Особиста першість.Жінки. Півфінали: Ольга Харлан (Миколаїв) - Ніна Козлова (Київ) - 15:5; Олена Хомровая (Одеса) - Галина Пундик (Нетішин) - 15:14.

Фінал: Ольга Харлан (Миколаїв) - Олена Хомровая (Одеса) - 15:12.

1. Ольга Харлан (Миколаїв);

2. Олена Хомровая (Одеса);

3. Ніна Козлова (Київ) та  Галина Пундик (Нетішин);

5. Ольга Жовнір (Нетішин), Ірина Кравчук (Нетішин), Марина Семенько (Черкаси), Олена Вороніна (Київ).

Чоловіки.  Півфінали: Олег Штурбабін (Нетішин) - Дмитро Бойко (Нетішин) - 15:8, Андрій Ягідка (Одеса) - Антон Кукса (Черкаси) - 15:7.

Фінал: Олег Штурбабін (Нетішин) - Андрій Ягідка (Одеса) - 15:12

1. Олег Штурбабін (Нетішин);

2. Андрій Ягідка (Одеса);

3. Дмитро Бойко (Нетішин) та Антон Кукса (Черкаси).

5. Микита Нікіткін (Черкаси),  Дмитро Пундик (Нетішин), Юрій Приходько (Київ), Олександр Красовський (Черкаси).

Щодо командних кубкових змагань, то знову ж таки на висоті були нетішинці. У жіночій шаблі лідери збірної України - Ольга Харлан і Олена Хомровая - на внутрішніх змаганнях виступають за команди Миколаєва й Одеси відповідно. Але боротися проти команди Нетішина, у складі якої третій і четвертий номери збірної (Галина Пундик і Ольга Жовнір), а також чемпіонка Універсіади-2009 у командній першості Ірина Кравчук, миколаївським і одеським фехтувальницям дуже важко.

Якщо в півфіналі Ольга Харлан у зустрічі з киянками зуміла таки у вирішальний момент наздогнати суперниць і точно так, як у фіналі пекінської Олімпіади у 2008 році, першою завдала вирішального удару, то в протистоянні з дівчатами із Хмельницької області цей номер не пройшов: перемогу святкували фехтувальниці з Нетішина - 45:42.

Вирішальні двобої в чоловічому турнірі перетворилися цього разу в боротьбу між шаблістами Черкас і Нетішина. Їх перші команди зустрілися у вирішальній дуелі за почесний трофей, а другі - в протистоянні розіграли «бронзу». Шаблісти із Черкас робили все, що було в їхніх силах, аби тільки підтримувати інтригу. Але досвід і майстерність були на боці опонентів.

Командна першість. Жінки. За 3-є місце: Одеса - Київ - 45:41.

Фінал: Нетішин - Миколаїв - 45:42.

1. Нетішин (Галина Пундик, Ольга Жовнір, Ірина Кравчук);

2. Миколаїв (Ольга Харлан, Олександра Мамонтова, Олена Войтюк);

3. Одеса (Олена Хомровая, Надія Хлебопашенко, Олена Кравацька);

4. Київ (Олена Вороніна, Ніна Ко­злова, Валерія Чудикова).

Чоловіки.  За 3-є місце: Нетішин-II - Черкаси-II - 45:39.

Фінал: Нетішин-I - Черкаси-І - 45:41.

1. Нетішин-І (Дмитро Бойко, Олег Штурбабін, Олександр Торчук);

2. Черкаси-I (Антон Кукса, Микита Нікіткін, Андрій Тринкаль);

3. Нетішин-II (Євген Аулов, Стані­слав Конопацький, Дмитро Пундик);

4. Черкаси-II (Олександр Красовський, Іван Бомко, Станіслав Підопригора).

 Цими днями кращі шаблісти України братимуть участь у етапі Гран-прі Кубка світу: жінки у французькому Орлеані, а чоловіки – в Будапешті (Угорщина). Побажаємо їм успішних виступів, адже в команді левова частка фехтувальників Нетішина.

Віктор Павлов