ХАЕС відвідав народний депутат України, заступник голови паливно-­енергетичного комітету Верховної Ради України Сергій Тулуб. Відбулись зустрічі із представниками підрозділів електростанції. Сергій Борисович поцікавився станом виробничих справ, зокрема у реакторному цеху та цеху теплової автоматики і вимірювань. Він з приємністю  констатував, що  атомники, не зважаючи на кризові явища, стабільно постачають електроенергію у енергосистему держави. На діючих АЕС її виробляється п’ятдесят відсотків від усього виробництва в Україні. Значний внесок у загальну справу і колективу ХАЕС. Народний депут відзначив, що за виробничими показниками наша електро­станція є серед кращих у  державі. Торік колектив ХАЕС виконав план на 101 відсоток.

Сергій Борисович говорив про питання законотворчості у Верховній Раді України. Йому до душі, що депутатам вдалося прийняти низку важливих для розвитку атомної енергетики документів. Торік Верховна Рада України успішно подолала вето Президента України на закон № 2174, яким передбачені пільги для населення, яке мешкає поблизу АЕС. Для Хмельницької АЕС його прийняття і впровадження в дію є актуальним, бо плануються громадські слухання щодо завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. За словами Сергія Тулуба, якнайшвидше введення нових енергетичних потужностей стане запорукою стабільного економічного розвитку нашої держави.

Він також пригадав, в яких умовах вводився в експлуатацію другий енергоблок  ХАЕС та четвертий РАЕС. Держава зуміла залучити власні фінансові резерви для того, щоб наростити енергетичний потенціал. Сергій Борисович переконаний, що зволікати із роботами на спорудженні нових енергоблоків не можна, бо є певні строки виробництва обладнання, довготривалим і технологічно непростим є виготовлення корпусу реактора. Мусимо встигнути проавансувати ці роботи завчасно, адже у чергу до російських виробників стають інші держави, які планують запустити нові енергоблоки з аналогічними реакторними установками  ВВЕР-1000.

У ході зустрічі із спеціалістами електростанції Сергій Тулуб цікавився і соціальними аспектами, на перше місце з яких він ставить належну заробітну платню та забезпечення житлом. «Нам треба не допустити відтоку висококваліфікованих працівників на проммайданчики інших держав. Однозначно треба будувати нове житло. І на ХАЕС неодмінно прийдуть молоді спеціалісти»,  - наголосив Сергій Борисович.

Для гостя була організована презентація виробничої діяльності ХАЕС, яку провів головний інженер Віктор Макєєв. Під час її проведення народний депутат мав змогу поспілкуватись із керівниками підро­з­ділів. Сергія Тулуба цікавили перспективи підготовки персоналу у навчально-тренувальному центрі. Заступник головного інженера ХАЕС з підготовки персоналу Володимир Ісупов запевнив, що фаховий потенціал для підготовки персоналу є достатнім, принаймні вже напрацьований досвід для навчання оперативників, яке проводилось для потреб другого енергоблока. У навчально-тренувальному центрі по­стійно здійснюється робота з фо­р­мування так званого резерву пра­­-ці­в­­ників, яким будуть довірені посади начальників зміни на третьому енергоблоці. Володимир Іва­­но­­вич також сказав, що у процесі підготовки до пуску Х-3 потрібно негайно подбати про спорудження нового повномасштабного тренажера.

Не зважаючи на насиченість програми відвідин, Сергій Тулуб знайшов можливість поспілкуватись із представниками місцевих ЗМІ. Розпочинаючи зустріч, Сергій Борисович сказав, що йому приємно навідуватись до Нетішина, адже п`ять років тому саме тут одержав високу нагороду – Героя України, і по праву гордиться цим. Він особисто вдячний колективам буді­вельників, монтажників, експлуатаційників, які доклали зусилля для завершення будівництва та пуску другого енергоблока, який працює  стабі­льно та ефективно.

Олександр Шустерук