На ХАЕС розпочала роботу Головна галузева атестаційна комісія - головний атестаційний орган, представники якої займаються атестацією систем контролю елементів парогенераторів.

Розповідає Віктор Дубровін, голова Головної атестаційної комісії.

- Саме з метою атестації обладнання ми прибули на ХАЕС. Дещо раніше проводилась атестація системи, виготовленої англійськими спеціалістами, яка контролює різьбові отвори.  Нинішня атестація системи контролю елементів  парогенераторів складається з двох частин, спочатку проходить процес атестації обладнання, методик, за якими здійснюється контроль, а далі атестування персоналу на його допуск  до відповідних робіт. Все це має бути засвідчене у атестаційній  документації, яка має пройти державну технічну експертизу та  узго­дження в Держатомрегулювання України. На завершальному етапі видається атестаційне свідоцтво. На ХАЕС ми займаємось атестацією контролю елементів парогенераторів.

В Україні з 2006 року діють нові правила атестації нових систем експлуатаційного контролю. Вони розроблені відповідно до міжнародних норм МАГАТЕ. Цей процес тривалий, принаймні вся процедура атестації, як правило, триває більше року (і це без врахування часу на розробку необхідних документів). Ми вже маємо досвід її проведення – на РАЕС атестація системи контролю корпусу реактора проводилась понад рік. На проммайданчику ХАЕС ми вперше в галузі проводимо атестацію системи контролю елементів парогенератора, яка спроектована і виготовлена словацькими спеціалістами.

У ході розмови Віктор Дубровін позитивно оцінив фахову підготовку персоналу відділу контролю металу, який займається обслуговуванням і експлуатацією обладнання. За його словами, велике значення має залучення до складних і відповідальних робіт молодих спеці­аліс­тів, які постійно вдосконалюють свій фаховий рівень не тільки під час навчань на вітчизняних технологічних базах, а й за кордоном. Голові Головної галузевої атеста­ці­йної комісії також імпонує ставлення керівництва ХАЕС до підвищення безпеки діючих енергоблоків, де одним із важливих факторів є якісне проведення контролю обладнання, яке задіяне на важливих технологічних ділянках, шляхом руйнівних та не руйнівних методів. Для цього використовуються сучасні системи таких провідних іноземних фірм, як INETEC, VUJE та інших.

У роботі Головної галузевої атестаційної комісії – атестаційного органу бере участь і представник Національного університету ім. Т.Г.Шевченка Руслан Єрмоленко, який на практиці займається дослі­дженням достовірності проведення методів контролю. Він розповів, що в Україні розпочався процес  атестації обладнання, яке використовується для різних методів контролю. Цьогоріч ХАЕС є першою в галузі проведення атестації систем контролю елементів парогенератора. Цей досвід буде важливим для інших АЕС.

Результати проведення атестації будуть остаточно проаналізовані Державним комітетом ядерного регулювання України.

Олександр Шустерук

Фото  автора