АТЕСТОВАНО СПЕЦiАЛiСТiВ

На ХАЕС завершила роботу Головна галузева атестаційна комісія - Головний атестаційний орган, представники якого займалися атестацією персоналу та обладнання з вихорострумового та ультразвукового контролю системи контролю корпусу реактора.

За словами начальника відділу контролю металу Василя Летвинка,  за контрактом  2007 року у грудні 2009 року на ХАЕС була поставлена система контролю корпусу реактора, яку виготовила хорватська фірма INETEK. Попередньо, на  технологічній базі фірми INETEK, були проведенні навчання працівників відділу контролю металу ВП ХАЕС, які будуть причетні до впровадження та експлуатації системи контролю корпусу реактора ультразвуковим, вихорострумовим та  візуальним методами. Також вони брали участь у  заводських приймальних випробуваннях системи контролю з метою перевірки її функціональних можливостей  (обмежень) та відповідності вимогам технічної специфікації на постачання. В заводських приймальних випро¬буваннях крім представників фірми INETEC та ВП ХАЕС взяли участь представники ДП НАЕК «Енерго¬атом» та Держатомрегулювання  України.

Згідно з діючими в Україні нормативними вимогами Держатомрегулювання, усі нові системи контролю обов’язково мають бути атестовані з метою підтвердження їх можливостей встановленим вимогам. Це дозволить в майбутньому бути впевненим в надійності отримуваних результатів контролю. Такий підхід цілком відповідає світовим підходам до впровадження в експлуатацію систем неруйнівного контролю.

Під час проведення атестації персоналу та обладнання системи контролю головою Головної атестаційної комісії – Головного атестаційного органу Віктором Дубровіним, його заступником Русланом Єрмоленком, представниками українських АЕС було зроблено наголос  на важливості атестації методик, за якими проводитиметься контроль корпусу реактора з середини, а також проведено іспити щодо теоретичних знань персоналу, їх практичних навичок у ході проведення вихорострумового та ультразвукового контролю корпуса реактора.

Віктор Дубровін позитивно оцінив підготовку працівників відділу контролю металу, які матимуть право проводити контроль корпуса ректора.

Нам важливо,- розповідає голова Головної атестаці комісії Віктор Дубровін, - що працівники відділу контролю металу успішно пройшли всі попередні етапи щодо підтвердження свого права на виконання вихорострумового та ультразвукового контролю. Тепер ми, найближчим часом,  повинні провести атестацію персоналу та обладнання з візуального методу контролю. Всі атестаційні документи будуть розглянуті атестаційним органом  та направлені в Держатомрегулювання для узгодження. Після завершення всіх процедур, отримання атестаційного свідоцтва, Хмельницька АЕС матиме право самостійно виконувати  неруйнівний контроль корпусу реактора сучасною атестованою системою контролю. Ймовірно, цьогоріч, це відбудеться на першому енергоблоці під час ремонтної кампанії. Мені приємно співпрацювати із представниками хорватської фірми, які під час атестації надають практичну та консультаційну підтримку Хмельницькій АЕС.

Як передбачено діючим контрактом , представники фірми INETEC братимуть участь у першому контролі корпусу реактора.

Олександр Шустерук

Фото автора