АТЕСТОВАНО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ КОРПУСУ РЕАКТОРА

Нещодавно Головна галузева атестаційна комісія - Головний атестаційний орган з атестації систем експлуатаційного неруйнівного контрол­ю обладнання та трубопроводів АЕС ви­дала Атестаційне свідоцтво на систему RPV-ISI-INETEC для контролю корпусу реактора ХАЕС з середини методами ультразвукового, вихорострумового та візуального контролю.

За словами начальника відділу контролю металу Дмитра Шматька,  за контрактом  2007 року у грудні 2009 року на ХАЕС була поставлена система контролю корпусу реактора, яку виготовила хорватська фірма INETEC. Попередньо, на  технологічній базі фірми INETEC були проведенні навчання працівників відділу контролю металу ВП ХАЕС, які будуть причетні до впрова­дження та експлуатації системи контролю корпусу реактора ультразвуковим, вихорострумовим та  візуальним методами. Вони брали участь у  заводських приймальних випробуваннях системи контролю з метою перевірки її функціональних можливостей (обмежень) та відповідності вимогам технічної специфікації на постачання. В заводських приймальних випробуваннях крім представників фірми INETEC та ВП ХАЕС брали участь представники ДП НАЕК «Енергоатом» та Держатомрегулювання  України. Згідно з діючими в Україні нормативними вимогами, усі нові системи контролю обов’язково мають бути атестовані з метою підтвердження їх можливостей встановленим вимогам. Це дозволить в майбутньому бути впевненим в достовірності отримуваних результатів контролю. Такий підхід цілком відповідає світовим підходам до впровадження в експлуатацію систем неруйнівного контролю.

- Для нас були важливими всі етапи на шляху до атестації обладнання, яке надійшло від хорватської фірми INETEC - розповідає начальник лабораторії автом­атизованих систем контролю Костян­тин Кривоконь. - Після участі у заводських випробуваннях наші спеціа­лісти взяли участь у двох етапах навчання з методів експлуатації системи контрол­ю корпусу реактора: ультразвукових, вихорострумових та телевізійних методів на новому обладнанні. Навчальна програма була розроблена представниками INETEC і узгоджена із керівництвом ХАЕС. У ході занять відпрацьовані основні навички роботи на новій системі. Потім працівники відділу контролю металу взяли участь у функціональних випробуваннях обладнання.

Ще одним важливим етапом у процесі впровадження обладнання хорватської фірми стало проведення атестації персоналу та обладнання системи контролю головою Головної галузевої атестаційної комісії – атестаційного органу – Віктором Дубровіним, його заступником Русланом Єрмоленком, представниками українських АЕС. Вони особливу увагу звернули на важливість атестації методик, за якими проводитиметься контроль корпусу реактора з середини, а також проведено іспити щодо перевірки теоретичних знань і практичних навичок персоналу у ході про­­ведення вихорострумового та ультразвукового контролю корпусу реактора. Голова Головної галузевої атестаційної комісії Віктор Дубровін відзначив, що працівники відділу контролю металу успішно пройшли всі попередні етапи щодо підтвердження свого права на виконання даного контролю. Згодом успішно була проведена  атестація персоналу та обладнання з візуального методу контролю. Всі атестаційні документи розглянуті атестаційним органом  та були направлені в Держатомрегулювання для узго­дження.

Отримання атестаційного свідоцтва з атеста­ції систем експлуатаційного неруйнівного контро­лю надає право спеціалістам відділу контролю металу ХАЕС самостійно виконувати  неруйнівний контроль корпусу реактора сучасною атестованою системою контролю під час планово-попереджувальних ремонтів. Перше промислове застосування нового обладнання відбудеться за участю представників фірми INETEC.

Олександр Шустерук

На знімку: начальник відділу контролю металу Дмитро Шматько та начальник лабораторії автоматизованих систем контролю Костянтин Кривоконь обговорюють участь персоналу у черговій ремонтній кампанії.

Фото  автора