В Москві відбувся Х Ювілейний міжнародний турнір по самбо на призи заслуженого майстра спорту генерала РФ Саламбека Аслаханова. З цього представницького змагання, який зібрав самбістів Росії, України, Білорусії, Азербайджану, Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Молдови, Узбекистану, Казахстану, Киргизії,  Таджикистану, Туркменії,  Франції, Греції, Марокко та Румунії, нетішинці привезли велику срібну медаль та дві малі, у тому числі і золоту, за перемоги у підгрупах. Вибороли ці нагороди заслужений майстер спорту Дмитро Бабійчук та майстер спорту міжнародного класу Іван Васильчук.  Для Івана важливо було перемогти у турнірі, аби стати лідером загального заліку за підсумками чотирьох турнірів. Проте, головний суперник у цій боротьбі білорус Казусьонок був вправнішим. В результаті Іван привіз залікове 5 місце у вазі 90 кілограмів, третю позицію у загальному заліку, і тепер готується до чемпіонату світу, який відбудеться у Латвії в середині листопада. Відзначимо його цьогорічну «перемогу» поза килимом, адже отримав другу вищу освіту у Кам’янець-Подільському державному університеті.

Інший представник Нетішина Дмитро Бабійчук до суперфіналу не знав поразок. На його рахунку найшвидший на турнірі поєдинок і кубок з рук А.Аслаханова. Він виявився кращим у підгрупі, де виступали спортсмени з країн – суперниць Росії (представники цієї країни були в одній підгрупі),  і зустрівся в  останньому двобої з майбутнім переможцем турніру у вазі 74 кг. Кажуть, що вдома і стіни допомагають. Хоча наші атлети не раз доводили, що в Москві вони відчувають себе господарями положення.

 Пам’ятаємо гучні перемоги українців на IV турнірі ім. Аслаханова, коли на п’єдесталі пошани у вазі 74 кг стояли В.Савінов та Д.Бабійчук, а у вазі 90 кг – Р.Задворний. З турніру серії «А»  ім. Харлампієва наші спортсмени також  привозили медалі найвищого гатунку. А на початку цього року Іван Васильчук виборов Кубок президента Білорісії після перемоги у Мінську.

На сьогодні Дмитро та Іван – перші номери в команді самбістів України. За плечима Івана Васильчука срібло чемпіонатів світу 2002 та 2006 років, перемоги на чемпіонаті Європи та турнірах серії «А».  Дмитро Бабійчук - чемпіон світу 2001 та 2003 років, віце-чемпіон 2001 року, срібний призер Кубка світу 2004 року, неодноразовий чемпіон Європи. Після вдалого виступу на нинішньому турнірі Дмитро зразу ж відправився на «Динамі­аду», аби краще підготуватись до наступного чемпіонату світу.

Повертаючись до подій на килимі Москви, відзначимо, що відтепер етапи Кубка світу будуть перейменовані на «Міжнародний турнір категорії «А». Гран –прі». Два з них проходитимуть у Москві (ім.Харлампієва та турнір Аслаханова), один в Мінську та ще один в Казахстані.

Віктор Павлов