Бiблiотеки сприяють формуванню довiри до АЕС

В Україні сьогодні не існує альтернативи дешевій атомній енергії, - стверджують фахівці. Незаперечним також є факт, що в найближчій перспективі ядерна енергетика збереже своє лідерство  в загальному енергобалансі країни.

Проте опитування населення зон розміщення українських атомних станцій свідчать про укорінене в свідомості наших співвітчизників почуття недовіри до безпечності виробництва ядерної енергії. Зрозумі­ло, що таке ставлення є відлунням Чорнобильської катастрофи та нещодавніх подій на АЕС в Японії. В той же час громадськість знає мало про такі загальновідомі факти, що атомні станції є чистішими в екологічному плані, ніж ТЕС, а їх радіаці­йний вплив на населення приблизно в 2-5 разів менший. Крім того,  атомна галузь внаслідок наукоємкості дає поштовх  для наукових розробок у суміжних галузях: інформаційній, космічній, медичній, індустрії радіофармпрепаратів тощо. Також сьогодні в різних країнах ведеться активний пошук ядерних технологій для майбутнього.

Для підвищення рівня обізнаності та поінформованості громадськості про безпечне та наді­йне функціонування, розвиток ядерно-промислового комплексу держави, «Атомпроектінжиніринг», який є відокремленим підрозділом НАЕК «Енергоатом», та Українське ядерне товариство (УкрЯТ) за під­тримки місцевих органів влади Хмельниччини та Рівненщини провели інформаційно-просвітницьку акцію серед бібліотек, розташованих в регіоні спостереження Хмельницької АЕС. Акція проходила з вересня 2011 року по березень 2012 та охопила 36 центральних, міських, районних, сільських, шкільних бібліотек Білогірського та Ізяславського районів, а також міста Славута  Хмельницької області, Острозького та Здолбунівського райо­нів Рівненьської області.

Свою головну мету організатори акції бачили в пропаганді знань з атомної енергетики серед широких верств населення регіону, а також -  розвиток інтелектуального потенціалу місцевої молоді та сприяння її професійній орієнтації.

За умовами конкурсу бібліотеки організовували та проводили  просвітницькі заходи: виставки, конкурси, читання, екологічні марш-походи, літературно-музичні композиції на тему «Атомна енергія – енергія розвитку». Організаційний комітет акції, до складу якого ввійшли фахівці «Атомпроектінжиніринг» та секретаріату УкрЯТ, отримав звіти від бібліотек з детальним описом заходів, відео, фото та мультимедійними матеріалами, а також публікаці­ями в засобах масової інформації.

На основі наданих в оргкомітет матеріалів було визначено переможців. У номінації «Високий рі­вень організаційно-просвітницької діяльності» перемогли: Білогірська районна бібліотека для дорослих, Ізяславська Центральна райо­нна бібліотека, Центральна районна бібліотека міста Здолбунів, бібліотечно-інформаційний центр НВК "ЗОШ І-ІІ ступеня, гімназія" №5 міста Славути, Острозька Центральна районна бібліотека. Переможцями у номінації «Найкраще висвітлення теми» визнано: Погорі­лецьку, Білогородську та Карпилівську сільські бібліотеки; публічно-шкільну бібліотеку с. Мізоч.

Пояснюючи критерії визначення переможців Акції, віце-президент, виконавчий секретар Українського ядерного товариства Сергій Барбашев зауважив, що «члени оргкомітету віддали перевагу насамперед тим роботам, які містили професійний та незаангажований підхід до розкриття теми акції «Атомна енергія – енергія розвитку». Приємно вразила велика кількість заходів, які з метою комплексного висвітлення теми провів бібліотечно-інформаційний центр НВК "ЗОШ І-ІІ ступеня, гімназія" №5 міста Славути. Зокрема, було підготовлено декілька науково-практичних конференцій, круглих столів, проведені соціологічні опитування, конкурси рефератів та малюнків серед дітей дошкільного віку.

Один з найкреативніших підходів продемонструвала Центральна районна бібліотека міста Здолбунів. Оргкомітет відзначив чітку структурованість та інформативність наданих матеріалів, новизну у розкритті теми «Про переваги та недоліки розвитку атомної галузі».

Підсумовуючи результати просвітницької акції генеральний директор відокремленого підрозділу «Атомпроектінжиніринг» Олександр Рибчук підкреслив: «Для нашого підрозділу НАЕК «Енергоатом», який відповідає за розвиток нових проектів в атомній галузі, подібні заходи є важливим чинником для розуміння рівня довіри до надійності експлуатації АЕС, настроїв населення щодо безпеки виробництва атомної енергії та  сприйняття  молоддю професії атомника».

Офіційне підбиття підсумків акції відбулося 22 травня у приміщенні Палацу культури міста Славути. Переможці та учасники були відзначені дипломами, грамотами від ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП НАЕК «Енергоатом» та Українського ядерного товариства. Усім учасникам акції було вручене виставкове обладнання - стійки для розміщення журналів, газет, книг. Серед цінних призів - фотоапарати Canon та нетбуки. Бібліотеки отримали також і спеціальну літературу з атомної тематики, яка розрахована не тільки на дорослу, але й на дитячу аудиторію. Подарунки допоможуть учасникам акції продовжити просвітницьку роботу з поширення достовірної інформації про атомну енергетику серед населення регіону,  усіх небайдужих людей, які цікавляться перспективами соціально-економічного розвитку свого краю, майбутнє якого безпосередньо пов’язане з розбудовою ХАЕС.

Лілія Клочко

Фото Валерія Валуєва