Нетішин – місто зовсім молоде, створене 1984 року як супутник Хмельницької атомної електростанції. Та, незважаючи на таку доволі коротку історію, місцеві жителі знають і поважають славне українське минуле.

Зокрема, ось уже близько трьох років, як у місті офіційно зареєстрований і активно діє Нетішинський козацький полк Хмельниччини при Міжнародному союзі козаків «Запорізька Січ». Це козацьке формування нараховує 150 дорослих членів та 87 джур – юних хлопців та дівчат, котрі під наставництвом дорослих вивчають історію та культуру України, займаються бойовими мистецтвами.

З 2009 року у складі полку діє громадське формування з охорони громадського порядку, до якого входить 67 козаків. Спільно з працівниками патрульно-постової служби у п’ятницю, суботу та неділю вони на добровільних засадах здійснюють патрулювання міста. Як зазначає отаман Нетішинського козацького полку Олександр Грицаєнко, спочатку люди з певною іронією ставилися до козаків у складі патруля, але згодом звикли і тепер реагують на них так само, як і на працівників міліції. Така реакція зумовлена ще й тим, що охоронці громадського порядку за основну мету ставлять не складання адмінпротоколів, а профілактичну роботу як серед молоді, так і між людьми більш поважного віку.

У Нетішинському міськвідділі міліції дуже задоволені такою співпрацею, яка справді дає свої результати, адже за період роботи з козацьким полком було розкрито цілий ряд злочинів, пов’язаних з неза­конним обігом наркотиків, грабежів, крадіжок тощо. Заступник начальника Неті­шинського МВ з громадської безпеки Тарас Гуменюк підтверджує ці слова: «Ми не завжди маємо в розпорядженні необхідні сили та засоби для забезпечення належного порядку на вулицях, тож правоохоронна допомога козаків ніколи не буває зайвою».

До речі, 14 жовтня, в День українського козацтва, правоохоронці від­дячили своїм помічникам: керівництво та рядові козаки Нетішинського козацького полку отримали подяки від начальника обласного управління міліції Сергія Шутяка та керівництва місцевого відділу внутрішніх справ.

Катерина Шуприган