Ботанiчна експедицiя вивчала ендемiки краю

 

П’ятого жовтня до заказника загальнодержавного значення «Бущанський», що знаходиться на території Острозького та Здолбуні­вського районів Рівненщини, прибула чергова ботанічна експедиція (напередодні частина дослідників побувала в природно-запові­дних територіях на Славутчині). У ній взяли участь науковці Ботанічного музею ННПМ НАН України – кандидат біологічних наук, директор закладу Валерій Новосад, кандидат біологічних наук Ольга Щербакова та аспірантка музею Катерина Новосад. До експедиції долучилися наукові співробітники міського краєзнавчого музею Нетішина – завідувач відділу природи Світлана Головко та завідувач сектору археології Олександр Романчук, а також начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ ВП Хмельницька АЕС Тетяна Лиситчук, фотокореспондент газети «Перспектива» Валерій Валуєв і оператор телестудії ХАЕС Тетяна Тарасюк.

День видався назагал погідним, сонячно-хмарним. У повітрі – осіння прохолода. Одного з наймальовничіших куточків природи нашого краю – Острозької прохідної долини, котра розкинулася між Кременецькими горами та Мізоцьким кряжем, вже встиг торкнутися своїм пензлем жовтень… Настрій – позитивний, налаштований на роботу.

Дослідження фіто- та флорорізноманіття рідкісної та адвентивної компонент рослинності Малополіського Погориння співробітниками Ботанічного музею Національного науково-природничого музею НАН України розпочалося ще у 2001 році. Воно було зініційоване дирекцією Нетішинського міського краєзнавчого музею у зв’язку з необхідністю створення ботанічної експозиції. Відтоді з метою вивчення флори нашого краю вже здійснено значну кількість цілеспрямованих експедиційних виїздів.

Цього разу було продовжено моніторинг та наукове дослідження природно-заповідних територій краю та стану рослин державної та міжнародної охорони, серед яких сверція багаторічна та язичник буковинський, котрі в Україні перебувають на межі зникнення. В результаті будуть розроблені дієві заходи щодо збереження та охорони згаданих рослин та заповідних теренів. Сподіваємось, що наукове дослідження рослинності нашого регіону в майбутньому продовжиться.

Світлана Головко,

працівник музею

Фото Валерія Валуєва