Будівництво малих і великих об’єктів триває

Впродовж ППР на 1 енергоблоці, який триватиме фактично до кінця літа, належить виконати великий обсяг модернізаційних робіт як в рамках К(з)ПБ, так і поза цією програмою. У грошовому еквіваленті це потягне, за словами заступника генерального директора Хмельницької АЕС з капітального будівництва Олега Рахлінського, на 1,5 мільярда гривень.

Бюджет 2021 року на капітальне будівництво набагато скромніший, він складає 64,6 мільйона гривень. Програма нового будівництва включає як проектувальні роботи, так і безпосередню реалізацію конкретних проектів.

Серед таких – будівництво напірного колектора, адже існуючий після 30 років експлуатації не може справлятися з навантаженнями. Проектна документація готова, після деякого коригування розробник передасть її замовнику і можна буде розпочинати будівельні роботи. На них у поточному році виділено 15 мільйонів гривень, повністю проект має бути реалізований у наступному році.

На два роки – поточний і 2022-ий розраховане будівництво тепловозного депо, інших невеликих об’єктів. У цьому переліку – завершення робіт зі встановлення засобів обліку холодної і гарячої води, яку подає комунальне господарство у багатоповерхівки міста, розширення стоянки біля ТрЦ для автомобілів підрозділу, заміна прогнилих труб на тепломережі. У планах – зробити аналіз необхідності будівництва струмененаправляючої дамби для покращення охолоджувальної здатності нашого водосховища.

– Плануємо також розробити ряд проектів по нашому спорткомплексу, реалізація яких дозволить створити комфортні умови дітям і дорослим для заняття улюбленими видами спорту, – каже Олег Васильович. – Серед іншого передбачається модернізація плавального басейну, відповідну проектну документацію хочемо затвердити вже цьогоріч, щоб включити у бюджет наступного року кошти на безпосереднє виконання запланованих робіт. Активно працюємо над виготовленням проекту сучасного інформаційного центру ХАЕС, чекаємо на пропозиції від потенційних розробників проектної документації. У наших планах запроектувати Центр обробки даних (дата центр), такі, до речі, будуватимуться на всіх українських АЕС.

Втім, основні зусилля будуть сконцентровані на реалізації заходів модернізаційного характеру. Укладено багато договорів на виконання проектних, будівельно-монтажних, а також і пусконалагоджувальних робіт.Не згортаються проекти будівництва 3 і 4 енергоблоків, хоча відповідний Закон наші парламентарі наразі не ухвалили, енергомосту «Україна – Європейський Союз». До числа великих об’єктів, на якому тривають роботи, належить також Комплекс з переробки твердих радіоактивних відходів. Наступного року його будівництво має бути завершено.

Ольга Сокол