Була вiйна i велика перемога

Тема війни – безкінечна. Бо має невичерпне джерело – пам’ять.

З кожною весною ряди сивочолих ветеранів рідіють. Цього року на 9 Травня в Нетішині нараховувалось 25 учасників боїв з сотень і сотень, що нещодавно жили поміж нас.  Вшановуючи у ці урочисті дні світлу пам’ять тих, хто ціною свого життя заплатив за даровану нам Перемогу, традиційно у День Перемоги прийшли до пам’ятника загиблим воїнам, що у садибній забудові міста, тисячі нетішинців.

На почесному місці біля пам’ятника – ветерани. Словами привітань та вдячності за мужність і героїзм у роки війни до ветеранів звернулися секретар міськради Микола Степаненко, генеральний директор ХАЕС Микола Панащен­ко, голова правління ПАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика, голова міської організації ве­теранів Валерій Шеліванов.

На мітингу традиційно згадали тих нетішинців, хто не повернувся з війни. Мартиролог нараховує понад 330 чоловік. Завмерли у скорботі – хвилина мовчання. Салют. І під­ніжжя пам’ятника потонуло у морі весняних квітів.

Ще одна сторінка історії – Лисяча гора, куди учасники мітингу прибули, аби згадати славне партизанське минуле краю. Саме тут знаходилася одна із партизанських стоянок. Звучали слова пам’яті на могилі  героїв, присутні змогли побачити зразки щоденного побуту партизан, зазирнувши у землянку та скуштувати солдатської каші. Доволі видовищним було театралізоване дійство – військово-історична реконструкція бою під Лисячою горою.

Завершилося святкування Дня Перемоги увечері масовими гуляннями та салютом, що розцвів у нетішинському небі усіма барвами веселки.

Фото   Віктора   Гусарова   та  Петра   Войтовича