Чемпіон світу освоював ази футболу в Нетішині

Футбольний Нетішин відомий далеко за межами регіону, адже тут виховувались такі видатні спортсмени як Віталій Косовський та Валерій Федорчук, плеяда інших знаних приборкувачів шкіряного м’яча. Цьогоріч до їх числа приєднався чемпіон світу серед юнаків U -20 Олексій Хахльов.

Перед тим, як розпочати кар’єру­ професійного футболіста, Олексій пройшов початковий вишкіл у Неті­­шині. Зокрема 2006 року він потрапив до КДЮСШ ППО ХАЕС і кілька років тренувався під орудою таких тренерів, як Володимир Возьний та Володимир Моцюк. Учень першого класу ЗОШ №2 на футбольному полі Нетішина розпочинав у ролі центрального півзахисника. Проявив наполегливість і неабияке  розуміння гри. Наставники вміло організовували його становлення, як футболіста, регулюючи навантаження, відпрацювання ударів по воротах, гру в пас, колективні дії. 2010 року у складі нетішинської команди виборов обласний етап Всеукраїнського турніру «Шкіряний м’яч».

Подальша доля цього гравця вже залежала від зусиль батька Олексія-старшого, відомого мецената та прихильника футболу, у подальшому президента клубу «Верес»,  голови Рівненської обласної федерації футболу. Заняття у інших наставників та неабияка наполегливість, зрослий рівень майстерно­сті дали можливість юнакові вступити зо столичної академії київського «Динамо».

Тут проводить п’ять років у навчанні і вишколі, який приніс прекрасні плоди.

- «Динамо» - це моє дитинство, - зазначив у одному з інтерв’ю Олек­сій. - Це те, що заставляло мене тільки посміхатися. Хочу подякувати кожному, хто був причетний до мого становлення як футболіста – від прибиральниць до партнерів. Я був капітаном кращої команди України. Я провів тут 5,5 року, з 12-ти років жив сам, далеко від дому, та не жалкую про це.

Під час стажуванну у «Динамо» Олексій виборов звання най­кра­що­го 17-річного футболіста України­.

Трансферна історія Олексія Хахльова наступна: 

6 лютого 2017-го з київського «Динамо» U-17 (він є вихованцем столичної клубної академії) перехо­дить в іспанський «Алавес» U-19 як вільний агент; липня 2018-го з «Алавес» U-19 переходить в «Депортиво Алевес B», забитих голів немає; 1 жовтня 2018-го на правах оренди з «Депортиво Алавес» переходить у «Сан Ігнасіо», має в активі 1 гол за 21 матч; 30 червня 2019-го по закінченню оренди за 50 тисяч євро з «Сан Ігнасіо» має повернувся у «Депортиво Алавес».

У національній збірній U-17 дебютував у віці 16-ти років та 8 місяців, це було 26 жовтня 2015-го року. Через два дні Хахльов забив у ворота естонців. Через два роки він провів м’яч у ворота латвійців. Це поки усі голи у виступах за збірну.

У 9-ти матчах за збірну він відіграв 681 хвилину.

На чемпіонаті світу із семи матчів Олексій Хахльов три матчі пробув у запасі, в інших відіграв 85,45, 21 та у фіналі 56 хвилин. 

Основне амплуа гравця як у клубі, так і в збірній – центральний півзахисник.

Суперниками нашої збірної на полях Польщі були команди Італії, Нігерії, Сполучених Штатів Америки, Південної Кореї. Останніх в фіналі наші юнаки перемогли з рахунком 3:1.

Постфактум гравець зазначав: «Зараз дуже важко повірити в те, що ми стали чемпіонами світу. Разом з тренерським штабом ставили перед собою головне завдання - вийти у 1/8 фіналу. Паралельно вся команда зібралася і кожен футболіст сказав, що він хоче пройти, як можна далі. Перед чемпіонатом ніхто не думав, що ми навіть вийдемо в фінал, не кажучи вже про чемпіонство. Кожна робота дає свої результати, тому наша команда заслужила цю перемогу. Напевно, хтось зверху бачить хто, коли і на що заслуговує.

Дуже приємно повертатися додому, тим більше з золотими нагородами. Нас зустрічали в надзвичайно теплій атмосфері.

Присвячую цю перемогу всьому українському народові. Упевнений, що в такий непростий час, всі українці заслуговують цю перемогу», - зазначив Хахльов.

Петро Шелепало