Щоб почути з уст комунальників сакраментальну фразу – «Зима прийшла зненацька» - потрібно натрапити на хороший сніг. Але він цієї зими забарився. Добре, що Новий рік не довелось зустрічати у болоті. А зима прийшла зненацька у другій половині січня. Виявилось, що її зовсім не очікували керівники комунального підприємства Нетішинської міської ради «Житлово-комунальне об’єднання», бо замість того, щоб прикласти зусилля для ліквідації снігу на вулицях міста, вони, напевно, понадіялись на відлигу.

Якщо зробити запис всіх "компліментів" від водіїв на адресу комунальників і місцевої влади, то це був би великий том ненормативної лексики. Їм довелось самотужки торувати дорогу, піддаючись ризику створення дорожньо-транспортних пригод. До чого це призвело? Утворились колії між замерзлим снігом, які сьогодні не може ліквідувати жодна техніка.

Якщо приватних водіїв, власників таксі можна ще вважати більш терплячими, то із неякісним прибиранням снігу з міських вулиць не могло змиритись керівництво ВП ХАЕС, а також транспортного цеху. Ось що розповідає його начальник Михайло Паришкура:

- У період підготовки до осінньо-зимового періоду в транспортному цеху ми займались підготовкою техніки, розробили документи на постачання відповідного палива. Як показала практика, всі заходи було проведено успішно, техніка нас не підводить. Зараз її частина використовується для розчищення доріг, під’їзних шляхів, які закріплені за ВП ХАЕС. Після інтенсивних снігопадів нам довелось виконувати невластиві для нас функції – зняття снігового покрову на вулицях міста. Всі роботи були узгоджені із генеральним директором ВП ХАЕС Миколою Панащенком. Наголошу, що вони проводились поза основним робочим часом. На такий крок ми просто були змушені піти, бо виникла загроза безпеки руху нашого автотранспорту, а також пасажирів, які є працівниками електростанції.

Чи зреагували на звернення міський голова та комунальники? Ні. Склалось враження, що Нетішин є окремою державою, і елементарні норми наведення в ньому порядку на дорогах тут не діють.

Якщо вийти на проспект Незалежності, то можна побачити тут великий каток із крижаними гребенями. Ніхто не збирається їх ліквідовувати навіть на пішохідних переходах. Тут ви не побачите і посипаного піску. Водії маршрутних таксі, які курсують на міжобласних сполученнях, вважають, що в Нетішині зараз найнебезпечніші дороги у порівнянні із іншими містами. Про такий стан справ було нагадування в зверненні до міської влади генерального директора ВП ХАЕС.

Сьогодні на балансі комунального підприємства Нетішинської міської ради «Житлово-комунальне об’єднання» знаходиться 8 одиниць техніки, яка використовується для прибирання снігу із вулиць та тротуарів. А складається враження, що її готують для виставки і чекають чергового потепління.

Аналогічна за призначенням техніка є і у ВП ХАЕС. Але її використання чітко регламентоване – на закріпленій за електростанцією території. Насамперед під’їзні шляхи до проммайданчика, до рибного господарства, насосних станцій, по греблі водосховища тощо. Утримання таких шляхів в належному стані є вимогою безпечної експлуатації діючих енергоблоків. Одне слово, станційну техні­ку є де застосовувати. Кілька разів довелось відривати її від виконання основних функцій і ліквідовувати «безгосподарність» міської влади. Це лише жест доброї волі станційників, яким обірвався терпець під час пересування аварійно-небезпечними вулицями.

Напевно вже нікого не здивує, що міська влада та підпорядковані служби згодом констатуватимуть: «Весна прийшла зненацька»...

Микола Патруль