ЕНЕРГІЯ ДЛЯ ЕНЕРГЕТИКІВ

Їдальні №9 - 25 років

Працівники Хмельницької АЕС звикли до інтер’єру їдальні №9 цеху господарського забезпечення. Переступаючи поріг закладу, входиш у  велику залу,  оздоблення якої відповідає загальноприйнятим європейським стандартам. Працівники станції, які недавно влаштувались на роботу,  не здогадуються, що їдальня кілька років тому мала не такий презентабельний  вигляд.

Під час підготовки до пуску пер­шо­го енергоблока в адміністра­тивно-побутовому корпусі електростанції тривали роботи з облашт­у- вання їдальні. Встановлювалось стандартне, як для радянської сфери громадського харчування, обладнання, меблі. В оздобленні  інтер’єру приміщення за допомогою декоративної ліпнини стилізовано відтворили трудові будні енергетиків. Роботу довірили польським спеціалістам, і, як пригадують очевидці, їм довелось поспішати, бо до пуску першого енергоблока залишалось обмаль часу.

Задовго до введення в експлуата­цію їдальні №9, перші працівники, які були зараховані в її штат, знаходили можливість виготовляти пиріжки. Їх смак пам’ятають всі будіве­льники, монтажники, які працювали на території проммайданчика електростанції. У листопаді 1987 року гостинно відкрила двері нова їдальня, якій присвоїли номер 9.

- Важко повірити, що відтоді промайнуло 25 років, - розповідає кухар Лілія Скрипник. - Я у складі групи випускників Сімферопольського кухарського училища за направленням була зарахована до штату нової їдальні. Все на новому місці видавалось незвичним, особливо велика кількість відвідувачів, які ставали у велику чергу, щоб одержати комплексний обід. Для обслуговування працівників електростанції, будівельників, монтажників залучалась понад сотня кухарів. Робота їдальні тривала цілодобово, тобто у три зміни.

Добре пам’ятають початок функціонування їдальні завідуюча виробництвом Світлана Олійник, комірник Олеся Улізко, Ірина Нечипорук.

- У перші роки роботи їдальні, - пригадує Олеся Іванівна, - асортимент страв був не надто  великий, але вони були хорошої якості, бо свіжі продукти постійно постачались з підсобного господарства. Ми навіть не практикували замороження м’яса, адже воно надходило відразу після забою тварин.

За 25 років існування їдальні №9 відбулося багато змін. Найперше, що кидається у вічі – сучасний інтер’єр. Принаймні не соромно приймати представників іноземних делегацій, які часто відвідують ХАЕС в ранзі різних міжнародних місій, перевірок, тощо.

- Мені надзвичайно приємно чути гарні відгуки про роботу колективу їдальні №9, - ділиться враженнями начальник цеху господарського забезпечення Іван Мельничук. - Нашу електростанцію постійно перевіряють за багатьма напрямками. Коли мова йде про культуру виробництва, то звертається увага й на громадське харчування. Ми завжди отримуємо позитивну оцінку. У цьому заслуга всього колективу працівників нашої їдальні. Вони справжні професіонали, вміють працювати по-сучасному.

Друге дихання у закладу з’явилось в результаті повномасштабної реконструкції, яка відбулась п’ять років тому. Відтак створювати справжні кулінарні шедеври кухарям допомагає сучасне обладнання. В основному воно виготовлене німецькими та італійськими виробниками. Тепер технологію приго­тування контролюють не тільки сумлінні та досвідчені спеціалісти, а й електроніка. Спочатку кухарям було важко звикати до нових технологічних процесів. Але досвіду набули швидко, допомогли у цьому і представники фірм-постачальників.

Нинішній принцип роботи їдальні значно відрізняється від того, що існував у перші роки роботи. Вже давно відійшли від так званих комплексних обідів, коли мусиш брати стандартний­ набір страв. Сьогодні асортимент доволі великий. Принаймні пропонується щодня кілька найменувань борщів, супів, гарнірів,  котлет, биточків, тюфтелі, відбивні, ковбаски. У прозорих вітринах виставлені салати­ із свіжих овочів. Принаймні їх виготовлення освоєно за двома десятками рецептів. Прихильники споживання тістечок, коржів, булочок разом з  чаєм чи кавою, мають можливість обрати їх у різних варіаціях. Відповідний асортимент підібраний і для тих, хто вживає страви лікувально-профіл­актичного харчування. Тут не боятьс­я експериментувати, запрова­джуючи нові рецепти страв. Але все робиться на основі затверджених технологій.

Про сучасний підхід до організації роботи їдальні №9 красномовно свідчить той факт, що її завідуюча Оксана Крук кілька років поспіль є прискіпливим відвідувачем міжнародних виставок передових кухарських технологій, обладнання харчової промисловості, ресторанного бізнесу. Цьогоріч відвідала міжнародний експофорум ресторанно-готельного бізнесу та клинингу, який відбувся у столичному виставковому центрі «Київ Експо Плаза».

- Реалії нашого життя підказують, що потрібно постійно тримати руку на пульсі часу, - каже Оксана Євге­нівна. - Відвідини подібних виставок дають змогу орієнтуватись у сучасних тенденціях організації громадського харчування. Учитися всьому хорошому і передовому ніколи не завадить. Приємно, що поряд зі мною працюють однодумці, які прагнуть бути кращими у сфері послуг, які ми на­дає­мо працівникам електростан­ції. Коли вдається викликати у них позитивні емоції,  розуміємо, що це є запорукою їх  відмінної щоденної роботи, яка гарантує стабільність і безпеку діючих енергоблоків.

За двадцять п’ять років роботи їдальні у штатному розписі відбулося багато змін. Хтось не витримував напруженого ритму роботи і розраховувався, інші пішли на заслужений відпочинок. На сьогодні тут трудиться понад сімдесят працівників. Про кожного керівництво цеху господар­-с­ького забезпечення від­гу­кується з повагою. Великим авторитетом користуються калькуляторник Анна Бевзюк, технолог Надія Матвійчук, кухарі Віра Душнюк, Валентина Масальська, Тетяна Будига, Марія Шевчук, Надія Башинська...

Працівникам різних підрозділів Хмельницької АЕС доводиться бувати у відрядженнях на різних підприємствах нашої держави. Відвідуючи тамтешні заклади харчування, мають можливість порівняти якість страв. Немає сумніву, що вона на користь наших неперевершених кухарів.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва