День мIста у звуках пIсень колисавсь

Святковий настрій, яким нетішинці почали заряджатися до Дня міста, почав витати вулицями, починаючи з минулого четверга, 16 вересня. І це не випадково, адже саме цього дня відбулося урочисте відкриття п’ятого ювілейного Міжнародного фестивалю-конкурсу «ВЕРНІСАЖ.ЕнергоФест» за участі української етно-співачки Ілларії.

Суботній день, 18 вересня, незважаючи на прохолоду, розпочався гарячими баталіями між двома футбольними командами. На арену центрального стадіону «Енергетик»  вийшли позмагатися команди КДЮСШ ППО ХАЕС та футбольного клубу «Калуш» з Івано-Франківської області. Генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра, вітаючи учасників змагань, зазначив, що Хмельницька АЕС розпочинає святкування Дня міста символічно – проводить третій тур І-ої ліги чемпіонату України з футболу сезону 2021-2022 років серед дитячо-юнацьких спортивних закладів. Вправнішими були господарі: молоді нетішинські футболісти перемогли прикарпатців із рахунками 3:2 та 2:1.

Згодом свято перемістилося до локацій на адміністративній площі та міського парку культури і відпочинку. Бажаючі могли послухати виступ естрадного оркестру Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області, музиканти якого майстерно виконували класичні хіти. На площі перед Палацом культури «Енергетик» демонструвалася виставка спецтехніки та спорядження кінологів, вибухотехніків, криміналістів, інспекторів ювенальної превенції, фахівців спецпідрозділу  та сектору організації відбору  ГУНП у Хмельницькій області.

Урочистості з нагоди святкування Дня міста відкрили танцювальні таланти славнозвісного «Шарму» креативним флешмобом. А далі зі сцени лунали численні вітання від гостей, які приїхали з інших міст та столиці віддати шану Нетішину.

Зокрема, жителів громади зі святом привітала депутат Верховної Ради України Олена Копанчук, яка назвала місто енергетиків енергійною столицею Хмельниччини: «Саме ви, нетішинці, творите майбутнє вашого міста, пишете його історію своєю щоденною працею. Бажаю вам сили і натхнення, аби розвивати місто. Уже закладено фундамент наступного поступу та перспектив розвитку – це робота над проектом будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Також плануємо розвивати індустріальні, наукові парки, аби виробляти продукт з високою доданою вартістю. Вико­ристання цих інструментів дасть Нетішину нові робочі місця, молоді люди зможуть тут працевлаштовуватися і не шукати кращої долі де-інде. Бажаю усім рухатися лише вперед з гордістю у серці за свою маленьку батьківщину!»

Усіх присутніх з Днем міста привітав генеральний директор ХАЕС, депутат Хмельницької обласної ради Андрій Козюра:«Лише в дружніх відносинах можна почути один одного та синхронно працювати для того, аби розвиватися і бути успішними в єдиній спільній справі. Хмельни­цька атомна електростанція і її місто-супутник Нетішин протягом усієї сучасної історії розвиваються в тандемі і міцно пов’язані між собою. У нас насправді велике майбутнє, адже ми можемо і повинні розвиватися, добудовувати нові енергоблоки і залишити надію на процвітання для наступних поколінь. Усім бажаю міцного здоро­в’я, тепла і затишку, а нашому місту – наймолодшому з усіх міст-супутників вітчиз­няних АЕС, однак, і найперспективнішому - розвитку!»

Традиційно під час урочистостей грамотами та подяками було відзначено активних, креативних та небайдужих нетішинців. Далі черга отримувати подарунки та дипломи підійшла і до учасників творчого конкурсу, адже три дні у Нетішині відбувалася найочікуваніша подія осені – фестиваль  «ВЕРНІСАЖ.ЕнергоФест», який зібрав на сцені понад сто талановитих юних виконавців із вісімнадцяти областей України та зарубіжжя.

На головній сцені Нетішина переможці, дипломанти та учасники музичного дійства отримали від організаційного комітету, партнерів та спонсорів Почесні грамоти, кубки, подарунки та грошові премії. Серед нетішинців кращими були Софія Янович (перша премія у категорії D), Анастасія Давидюк (друга премія у категорії D), Богдан Кучерук, Емілія Руда, Дарія Количева та тріо «Мед» (треті премії у категоріях А, В1, D та малих вокальних формах). Цьогорічний гран-прі фестивалю виборов талановитий нетішинський дует «Inner Soul» у складі Владислава Кучерука та Поліни Гончарук (категорія С), яких відзначили грошовою премією у сумі 20 тисяч гривень на творчий розвиток.

По закінченні процедури нагородження розпочався гала-концерт за участі переможців та гостей фестивалю-конкурсу.У парковій зоні за адмінбудівлею виконкому мешканці та гості міста охоче  користалися послугами виїзної торгівлі, також гамірно було біля дитячих атракціонів. Творчі надбання представили на огляд присутніх художники та майстри народної творчості міста та регіону.

На виставках-ярмарках творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва можна було придбати багато цікавого та автентичного краму.

«Його Величність Вареник»  - ще один цікавий захід, який запав у душу багатьом містянам та гостям свята, адже лише у День міста можна було посмакувати варениками із… 57-ма різноманітними начинками. Як традиційними, так і оригінальними: від картоплі, ліверу, грибів, чорниць і журавлини до гострого гарбуза, солених огірків та кропиви із сиром «Фета».

Саме у день святкування Дня народження міста було започатковано проект «Книга рекордів Нетішина», куди у категорії «кулінарія» було записано перше досягнення жителів міської громади за найбільшу кількість начинок для вареників.Цього суботнього святкового дня у місті народилося чотири сім’ї, а лелека приніс у нетішинську родину хлопчика.

А «родзинкою»  на святковому торті на честь Дня народження Нетішина став виступ зіркової гості - української співачки Злати Огнєвіч.

Тетяна Степанюк