Держатомрегулювання схвалила ТЕО добудування 3 і 4 енергоблоків ХАЕС

Державна інспекція ядерного регулювання схвалила техніко-економічне обґрунтування добудування 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

Зі слів голови Держатомрегулювання Олени Миколайчук, відповідним рішенням схвалено висновки державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, яку було здійснено із залученням Державного підприємства «Державний науково-технічний центр із ядерної та радіаційної безпеки».

ТЕО будівництва блоків було схвалено з низкою поправок, які пов’язані з необхідністю обґрунтування можливості інтеграції реакторної установки типу ВВЕР-1000/В-392 в існуючі будівельні конструкції енергоблоків.

На засіданні представники Держатомрегулювання зазначили, що сумніваються в доцільності використання існуючих будівельних конструкцій блока, які споруджувалися в 1985-1990 роках, під проект застарілої реакторної установки проекту типу ВВЕР-1000/В-320.

Водночас національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», спираючись на підсумки кількох підтверджувальних експертиз проектних організацій, які вона проводила, вважає виправданим їх використання для скорочення термінів будівництва та здешевлення вартості проекту.

У зв’язку із цим Держатомрегулювання зобов’язала «Енергоатом» на стадії підготовки робочого проекту та попереднього звіту із безпеки спорудж­ення блоків під­твердити й обґрунтувати доцільність використання цих конструкцій.

При цьому інспекція запропонувала експлу­атуючій організації при проектуванні врахувати варіант, при якому використання існуючих будівельних конструкцій є неможливим.

«Енергоатом» на ста­дії проектування буде зобов’язаний врахувати оновлені вимоги до безпеки ядерних установок, сформульовані на рівні Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з врахуванням наслідків аварії на японській АЕС «Фукусіма».

Як повідомлялось раніше, у серпні 2011 року ХАЕС оголосила 2 тендери на відновлення конструкцій 3 і 4 енергоблоків для подальшого їх добудування.

Тоді ж депутат Верховної Ради, член фракції блоку «Наша Україна-Народна Самооборона» В’ячеслав Кириленко повторно запропонував парламенту денонсувати угоду між урядами України й Росії від 9 червня 2010 року про співробітництво з добудування 3 і 4 енергоблоків ХАЕС.