Маленький колектив, значнi здобутки

Десять років тому в структурі Хмельницької АЕС створено відділ економічної безпеки, завдання якому окреслили чіткі і конкретні: мінімізувати  нанесення збитків підприємству.

На конкурсній основі начальником відділу стає Микола Іванович Федорчук, який майже 20 років  під егідою Управління по боротьбі з організованою злочинністю в Хмельницькій області займався питаннями недопущення порушень в сфері економіки під час будівництва Хмельницької АЕС. За плечима фахівця праця у комісії з прийому та забезпечення житлом і майном евакуйованих з ЧАЕС, участь у контролі за діяльністю польських будівельників. Багато копіткої роботи довелось здійснити щодо  так званих «взаємозаліків» за використану  електроенергію. Проводячи зустрічні перевірки, М.Федорчук побував у відря­дженнях майже в усіх областях України. Не один мільйон коштів було повернуто державі в результаті цих перевірок.

Після призначення начальником  відділу економічної безпеки (ВЕБ) керівник  взявся за підбір кадрів. В результаті команда поєднала досвід і молодість. На посаді провідного професіонала з фінансово-економі­чної безпеки працює М.Я. Бражук,  посади професіоналів 1 категорії з фінансово-економічної безпеки обі­ймають молоді фахівці М.В. Чирук та В.І. Русак. Всі мають вищу профільну освіту – економічну та юридичну (двоє - по дві), кваліфікаційні рівні магістрів з економіки. Отож, можна констатувати, що  кадровий потенціал відповідає вимогам часу.

Протягом 10 років завдання та функції відділу модифіковувались, оскільки час вимагає змін до такого виду діяльності, як економічна безпека. Зокрема, нині працівники від­ділу проводять перевірку економічної надійності контрагентів, установчих документів та правосуб’єктності осіб, що представляють контрагентів, здійснюють виявлення ліквідованих підприємств та підприємств банкрутів, моніторинг та експертизу договорів, перевірку контрагентів по податкових базах тощо.  На відділ покладено обов’язки зі створення та здійснення контролю за системою забезпечення захисту конфіденційної інформації та комерційної таємниці, участь при проведенні правоохоронними органами слідчих та процесуальних дій (виїмка, арешт майна, обшук). Зобов’язано виявляти, збирати та  аналізувати інформацію щодо контрагентів, які поставляють неякісну, контрафактну продукцію і таке інше.

Законодавство щодо виявлення «недобросовісних» контрагентів, останнім часом значно погіршилося. МВС України усунулось від контролю та знищення печаток, штампів інших дозвільних документів підприємств та підприємців, які ліквідовані або збанкрутіли. А це понад 200 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності в рік. Важко уявити фактичну кількість цієї оригінальної незнищеної документації підприємств, які можуть бути потенційними контрагентами для нашого підприємства.

Мінімізацією нанесення збитків державному підприємству ВП Хмельницька АЕС шляхом виявлення «недобросовісних контрагентів» і опікується відділ економічної безпеки, який  днями відзначатиме  перший десятирічний ювілей.

Віктор Павлов

Фото Валерія Валуєва