Запобігти злочинності

Формування людини  починається з дитинства. В молоді роки закладається основа не тільки відпо­відних знань, але й норм поведінки, звичок потреб особи. Виховання молодого покоління – це виховання майбутнього кожної держави, і майбутнє залежить не тільки від рівня професійної підготовки цього покоління, але від його моральних якостей.

В даний час підлітки є  «найкриміногенніше» ураженою частиною населення.  Це середовище і пов’язані з нею форми поведінки, безсумнівно, є знаком пережитого суспільством кризового періоду. Для цього соціально-психологічного явища характерна відсутність або втрата стійких цілей, руйнування емоційно і особистісно значущих громадських, у тому числі сімейно-батьківських відносин. Мотивація - це перший чинник, який потрібно враховувати при аналізі кримінальної справи, в якій брав участь неповнолітній. Другий важливий чинник - наявність за спиною дитини чи підлітка дорослого з криміналь­ним минулим. Люди ці непогано розбираються в психології, до підготовки і здійснення злочину ставляться, як до роботи. І хоча певної системи залучення неповнолітніх у протиправну діяльність немає, досвідчені рецидивісти роблять це напрочуд грамотно, можна навіть сказати - з педагогічним тактом.

Дитина з неблагополучної сім’ї,  не отримуючи  належного тепла, так-сяк заповнює нестачу поза домом, де не все складається за загальноприйнятими правилами. Мотивація правопорушень у дітей 11-13 років відрізняється від мотивації молодших школярів, на перше місце виходить користь.

У протиправних діях підлітка з’являється обдуманість і користь. Мотив просування  ієрархічною драбиною з віком набуває підвищеної значимості. Тим, кому 16-17 років,  гроші потрібні на випивку, наркотики, купівлю «модних речей». 

 Характерним  фактором в сучасних підліткових компаніях є зміна системи цінностей. Якщо раніше учасника групи оцінювали з точки зору: «який ти?» (сильний, сміливий, чесний, вірний), то тепер критерій звучить інакше: «який ти в грошовому еквіваленті?».

До особливої групи входять  діти з елітних родин. Декому з них починає здаватися, що нові смакові відчуття життя може надати псевдо­романтики правопорушень. Їх  називають «мажори». За витонченістю злочинів їм немає рівних у злочинному середовищі. 

Злочинність не­повнолітніх познача­ється дина­міч­ні­стю, високим ступенем актив­ності. Люди, котрі стали на шлях вчинення злочинів у юному віці, важко піддаються перевихованню і, як правило, являють собою резерв для дорослої злочинності. Між злочинністю неповнолітніх та злочинністю дорослих існує тісний зв’язок.

Однією з умов підвищення ефективності роботи з виправлення та ресоціалізації засуджених і асоціальних елементів є залучення громадськості,  у тому числі співпраця з працівниками Нетішинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Кримінально-виконавчої інспекції.

Головною складовою діяльності названих служб є спрямування молодих людей на виправлення асоціальної поведінки, налаго­дження їх відносин з суспільством та зміна погляду на сенс буття.

З метою встановлення та налагодження  партнерських відносин між працівниками центру, працівниками КВІ та неповнолітніми, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, був проведений спільний захід, участь у якому взяли спеціаліст першої категорії  ЦСССДМ В.В. Берегулько, заступник начальника Шепетівського МРВ кримінально-виконавчої інспекції УДПС України, капітан внутрішньої служби С.М. Главацький, фахівці із соціальної роботи Г.Д. Кушта, А.Г. Василевська, В.В. Косік та ряд неповнолітніх, засу­джених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі (на фото).

Нетішинський міський  центр СССДМ