Дiтлахи поспiшали слухати оперу

У Нетішинській школі мистецтв відбулась прем’єра дитячої опери: «Залишилися ми вдома», написана її викладачами.

Поки юні актори готувалися до виконання оперних партій, у переповненій актовій залі вихованці дошкільних закладів міста мали змогу послухати виступи кращих учнів музичної школи, які вже встигли заявити про себе на різних регіональних і загальнодержавних конкурсах. А потім на сцені розпочалось театралізоване дійство.

У дитячої опери, яку написали викладач-методист Наталія Горбова та концертмейстер Оксана Кацан, сюжет простий: мати-Зайчиха покидає своїх дітей і наказує нікому не відкривати двері. Про це довідався Вовк і шляхом обману викрав зайченят. Згодом з допомогою Синички і Ведмедя всі були звільнені, а Вовк зазнав великого сорому і покаявся.

Творцями опери зарання було заявлено, що вона буде створена за мотивами народних казок. А ось лібрето не має аналогів, бо написане викладачами Наталією Горбовою та Оксаною Кацан.

Головні оперні партії у постановці виконували Анжеліка Самойлова, яка зіграла матір-Зайчиху, Катерина Арнаутова (Синичка), Сергійко Кривоконь (Ведмідь). Роль Вовка дісталась Олександру Арнаутову.

За словами викладачів школи мистецтв, всі діти відповідально поставились до виконання свої ролей та оперних партій. Коли тривав відбір на роль зайчат, охочих виявилось дуже багато. Під час прем’єри вдало виступили Софія Янович, Валя Чаттопадхай, Юлія Борінова, Саша Горбарук, Варя Шибанова, Аліна Давиденко, Дана Преподобна.

Коли пролунали останні акорди дитячої опери, глядацька аудиторія вибухнула гучними аплодисментами. Це засвідчило, що прем’єра вдалась.

- Наталіє Геннадіївно, що стало підставою для створення дитячої опери?

- Сьогодні існує проблема дитячих постановок українською мовою. Тими, що написані раніше, вже нікого не здивуєш. Тому ми із Оксаною Кацан вирішили написати свою оперу для дітей молодшого віку. Приємно чути про неї схвальні відгуки.

У творчому доробку Оксани Кацан є вже дві дитячі опери «Всі миші люблять сир» та «Чарівний острів», які були відзначені на Всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Тепер черга за визнанням третьої.

Серед акторів, які взяли участь у постановці опери «Залишилися ми вдома…», «найтитулованішим» є Олександр Аннаутов. Він неодноразовий призер міжнародних конкурсів, був солістом однієї із партій під час презентації мюзиклу «Атомні діти», до створення якого були причетні талановиті школярі із багатьох країн.

Постановники нової дитячої опери планують згодом її показати ширшому загалу дітей не тільки у місті енергетиків.

Олександр Шустерук