Добудова ХАЕС в числi прiоритетiв

У інтерв’ю журналу «Енергоатом України» №2 (45) перший віце-президент-технічний директор компанії Олександр Шавлаков, відзначив:

«Серед програм, які реалізуються, окрема увага приділяється Комплексній зведеній програмі підвищення ефективності та надійності експлуатації енергоблоків АЕС на період 2017-2020 років (була узгоджена Міненерговугілля у травні 2017 року). Орієнтовна вартість цієї програми складає 7 мільярдів гривень. Реалізується вона за кількома напрямками, серед яких є підвищення теплової потужності енергоблоків АЕС. Також програма передбачає вихід на добове регулювання потужності енергоблока №2 Хмельницької АЕС, який в рамках проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС» планується приєднати до європейської мережі системних операторів – ENTSO-E».

Щодо Хмельницької станції, то «необхідно, щоб з 2030 року гарантовано запрацювали третій та четвертий енергоблоки Хмельницької АЕС, а також виконати зобов’язання з підвищення ефективності експлуатації наших діючих енергоблоків, насамперед підвищити їхню потужність. Лише у цьому випадку ми зможемо компенсувати виведення малих енергоблоків (№1, №2 ВВЕР-440 РАЕС). Далі нам треба вирішувати, які потужності ми будемо вводити з нуля і де це буде відбуватись. У цьому контексті нам вкрай важливо затвердити кадастр майданчиків під нове будівництво в атомній енергетиці».

І про перспективи об’єднання  з Європейською енергосистемою:

«Відносно інтеграції в ENTSO-E - в Україні є частина системи, яка інтегрована до європейської енергосистеми – це Бурштинський енергоострів. У 2015 році Компанія ініціювала розширення острова шляхом реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – ЄС». Це може стати черговим кроком на шляху інтеграції. Сама ж Угода передбачає підготовчий період 5 років, протягом якого Україна має привести свою енергосистему до європейських вимог. Після цього, робота української ОЕС в ізольованому від Росії та Білорусі режимі триватиме ще деякий час, а вже тоді стане можливою паралельна робота. Це відбудеться не раніше ніж у 2023 році».