Дощ як супровід наведення чистоти

Весна – привід зробити навколишній  світ кращим, привабливішим, чистішим. Дбайливий господар, особливо напере­додні Великодніх свят, поспішає навести лад у домі та на подвір’ї. Місто – спільний дім усіх його мешканців, і надзвичайно відрадно, коли людина це розуміє і не по­кладається лише на комунальні служби.

До свідомої частини нетішинців, безперечно, слід віднести молодь Хмельницької АЕС, яка днями організовано зібралася на своєрідну толоку. Організатором заходу виступила Рада молоді ППО ХАЕС за підтримки адміністрації станції. Активісти у повному складі, не зважаючи на дощову погоду, зібралися на вертолітному майданчику. Саме біля нього розташована дамба річки Горинь, де полюбляють гуляти і розважатися містяни. На жаль, такий відпочинок і розваги закінчуються горами сміття.

Голова Ради молоді Григорій Панасюк розповідає, що таким заходом прагнуть не лише навести чистоту та порядок, намагаються насамперед сформувати екологічну свідомість суспільства, прищепити любов і повагу до свого краю, природи, як би пафосно це не зву­чало. «Ніби ми всі розуміємо, що потрібно прибирати за собою, проте  засмічені місця відпочинку поблизу водойм, у лісах, паркових зонах свідчать про протилежне. Нині розпочинається сезон масових виїздів на природу, тому обов’язком кожного є необхідність мати із собою пакети, щоб не лишати після себе сміття. Взагалі, потрібно змінювати споживацькі звички, підвищувати побутову культуру», - наголошує співрозмовник.

Що ж до «трофеїв», якими працівники ХАЕС набили вщент  43 великі сміттєві мішки, то це, зазвичай, наслідки так зва­ного «культурного» виховання та розважальних дій окремих нетішинців: пластикові та скляні пляшки з-під різних напоїв, картон, папір, шприци, одяг. «Вполювали» активісти навіть… мертву лисицю.

Інвентарем молодих ентузіастів (а це рукавички, засоби індивідуального захисту, віники, лопати, мішки) забезпечило енергопідприємство. А також транс­портом, яким учасники толоки вивезли увесь непотріб на місцеве сміттєзвалище у Бадівку.

Дамба довкола річки – перший об’єкт для прибирання, обраний Радою молоді. Надалі планують очистити від сміття ділянку біля «Приладсистеми», навколо озера поблизу навчально-тренувального центру ХАЕС та водосховища зі сторони Острога - там оселяються взимку красені-лебеді.

«Цього року це перший «прибиральний» захід, але плануємо проводити подібне систематично на різних ділянках нашого міста. Тим, хто бажає долучатися до толоки, пропоную слідкувати за нашими інформаційними сторінками у соціальних мережах: там буде уся інформація. Також можна подавати свої пропозиції щодо інших цікавих та корисних заходів. Будемо моніторити що хоче молодь, чого хоче місто, - зауважив Григорій Панасюк. - Сьогодні ми зібралися повним складом   Ради молоді - 20 чоловік, а також до нас приєдналися молоді люди, які відслідкували наш заклик у соціальних мережах. Адже акція проводиться не лише для працівників станції, а й для усіх небайдужих нетішинців».

Тетяна Степанюк