Робота позапланова. Дії контрольовані

Другий енергоблок Хмельницької АЕС знаходиться у позаплановому ремонті. Головний інженер Хмельницької АЕС Віктор Петрович Макєєв прокоментував ситуацію наступним чином.

- Дійсно, 25 вересня сталась неприємна подія. Автоматикою штатно зупинено енергоблок №2 у зв`язку з несправністю ротора. 2008 року цей ротор мав подібне пошкодження. За домовленістю НАЕК «Енергоатом» та фірмою «Піраміда» підприємство ALSTOM здійснило повне перемотування і відновлення ротора.

Цього року проведено усі регламентні випробування, у тому числі і на енергоблоці, після чого другий енергоблок увімкнено в мережу. На жаль, він відпрацював лише 28 ефективних днів.

Добре, що не сталось пошкодження у статорі (2008 року довелось здійснювати часткове перемотування).

 Ми маємо резервний ротор, який і встановлюватиметься замість пошкодженого. Відтак згідно з графіком після виконання усього комплексу підготовчих та випробувальних робіт енергоблок №2 буде підключено до мережі.

Роботи здійснюють спеціалісти ХАЕС, «Ременерго», фирм «Піраміда» та ALSTOM.

Призначено комісію щодо причин пошкодження ротора, триває його обстеження. Результати будуть озвучені додатково.

Нетішинців хвилює ситуація з подачею тепла, адже згідно з графіком 14 листопада перший енергоблок зупинятиметься на планово-попереджувальний ремонт. На той час в мережі вже знаходитиметься енергоблок №2. Крім цього, в станційному господарстві перебуває пуско-резервна котельня в складі 4 котлів по 50 тон пари на годину. Вже сьогодні згідно з рішенням міськвиконкому почали отримувати тепло школи, садочки, інші заклади та установи. Тепло буде.

Записав Віктор Гусаров

 

проведено  випробування 

На генераторі другого енергоблока проведено високовольтні випробування обмотки статора напругою 36 кВ. За словами заступника начальника електроцеху з ремонту Ігоря Половича, це відповідальний етап, який дозволяє приступити до виконання наступних операцій з відновлення демонтованих елементів  лобової частини обмотки статора. Також будуть проведені випробування на зібраному статорі, а потім розпочнеться процедура заведення ротора.

Високовольтні випробування виконував персонал лабораторії високовольтних випробувань та вимірювань, якою керує Віктор Степанюк. Підготовчі роботи провели праці­вники дільниці з ремонту електродвигунів та генераторів електроцеху (начальник Василь Панасюк). 

Наш кор.

 На знімку: під час підготовки до високовольтних випрбувань