Душевна духова музика

Кінець навчального року багатий на події культурно-мистецького життя, адже творчі колективи і окремі виконавці намагаються продемонструвати набуті навички і знання під час численних конкурсів і мистецьких форумів.

Представники відділу духових інструментів нетішинської школи мистецтв блискуче виступили на Всеукраїнський конкурс у містах Дрогобич та Калуш.

Не вперше Дрогобич збирає кращих юних музикантів з різних куточків України на Всеукраїнських конкурсах імені А.Онуфрієнка. Компетентне і вимогливе журі, до складу якого залучені народні артисти України та Білорусії, професори престижних музичних закладів, провідні музиканти знаних оркестрів, намагаються оцінити талановиту молодь, з якою, можливо, найближчим часом випаде нагода працювати разом. Згадаємо одного з найуспішніших випускників школи мистецтв Нетішина Дениса Смірнова. Здається, нещодавно ми роздавали юному таланту комплементи і бажали творчих успіхів. А нині він аспірант Національної музичної академії України, соліст Національного президентського оркестру. Щойно в колонному  залі музичної академії він звітував перед слухачами сольною партією концерту А.Вівальді. Як завжди зворушливо, чистоголосо, з іскрою таланту. Це той випадок, коли учень перевищує свого вчителя, а він тільки радіє цій обставині. Іванна Миколаївна Сиваківська, кинувши всі нагальні справи, поїхала на концерт до свого талановитого учня, аби порадіти успіхові вихованця.

А тепер у неї зростає нова плеяда непересічних флейтистів. Найяскравіший серед них Владислав Соболевський. Нетішинці неодноразово із захопленням плескали в долоні після виступів цього юного дарування. А тепер і музиканти, обтяжені званнями та нагородами, мали нагоду оцінити нашу зірочку. На конкурсі у Дрогобичі Владислав відзначився з-поміж плеяди однолітків. У нього приз лауреата 1 ступеня.

На VIII регіональному конкурсі виконавців на духових та ударних інструментах «Концертіно-2012» у іншому західноукраїнському місті Калуші його виступ переріс у гран-прі.

Додамо, що духовики Нетішина задавали моду на названих конкурсах. Зокрема у Дрогобичі лауреатами І ступеня стали: Олександр Корнєєв (флейта), Ярослав Ларчиков (кларнет), Максим Борінов (труба); ІІ ступеня – Анна Подколзіна (флейта).

У Калуш з`їхались учні музичних шкіл Івано-Франківської, Тернопольської, Київської, Рівненської, Хмельницької, Львівської областей та учні педагогічної практики музичного училища ім. Січинського. Конкурс проходив між учнями молодшої та старшої вікових груп.

Як ми визначали вище, у молодшій не було рівних Владиславу Соболевському. Лауреатом першого ступеню стала Анна Подколзіна. У старшій віколвій групі знову ж таки до призового місця піднісся Олександр Корнєєв – він відзначений дипломом ІІ ступеня.

Готували лауреатів І.М.Сиваківська, І.С.Козачок, В.М.Борінов разом з концертмейстерами О.А.Зінов`євою, О.І.Захаровою, О.М.Кацан.

Ще один успіх нетішинців випав на долю юної піаністки Анастасії Ларчикової (викладач О.Зінов`єва). На І Всеукраїнському конкурсі-огляді піаністів Олени Вериковської у Києві Анастасія була  відзначена серед кращих і взяла участь у гала-концерті.

На цьому, сподіваємось, відзнаки наших юних музикантів не закінчуються, і найближчим часом ми почуємо про їх нові перемоги.

Віктор Павлов

На знімку: професор Роман Вовк дає майстер-клас Анні Подколзіній