«Дуже промовисто, що у нас така потужна атомна галузь»

Листопад став для Хмельницької АЕС плідним на візити та робочі поїздки керівництва профільного міністерства країни та національної енергокомпанії. Минулої п’ятниці на Хмельницькій АЕС з ознайомчим візитом побувала і делегація Міненерговугілля на чолі із заступником міністра енергетики та вугільної промисловості України Юлією Підкоморною. Метою зустрічі став  поточний стан роботи ХмельницькоїАЕС та перспективи її розвитку.

В ході спілкування із керівниц­твом та спеціалістами енергопід­приємства гостя виявила заці­кав­леність роботою першого та другого мільйонників ХАЕС, станом недобудованих третього та четвертого енергоблоків, реалізацією проекту держав­ної ваги «Енергоміст: Україна – ЄС». Насамперед, заступник міністра відвідала навчально-тренувальний центр атомної електростанції, де оперативний персонал на повномасштабному тренажері енергоблока №1 якраз відпрацьовував  робочі сценарії та позаштатні ситуації. Заступник начальника НТЦ Іван Абра­мів на прикладі імітатора тепловиділяючої збірки охарактеризував принцип роботи ядерного реактора ВВЕР-1000. 

Юлія Підкоморна оглянула машинний зал та блочний щит управління другого енергоблока, де поспілкувалася із оперативним персоналом і отримала відповіді на питання, що її цікавили. В ході розмови вона наголосила, що атомна галузь відіграє ключову роль у енергетичному балансі країни, тому уряд послідовно працює над її розвитком, а саме розглядає можливість добудови 3 та 4 блоків Хмельницької АЕС та необхідні умови для експорту вітчизняної електроенергії.

На завершення візиту Юлія Під­коморна побувала на майданчику третього недобудованого мільйонника ХАЕС, зауваживши, що саме Хмельницька АЕС є уні­кальною, адже поряд із діючими енергоблоками знаходяться енергоблоки 3 та 4, які чекають своєї добудови і введення в експлуатацію. Фінальною крапкою візиту став оглядовий майданчик та відкритий розподільчий пристрій-750 кВ.

Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості висловила свої позитивні враження від першого знайомства з ХАЕС, відзначивши високий професіоналізм персоналу­. «Суто для людини, яка опікується атомно-промисловим комплексом недавно, це знайомство зсередини  дуже корисне. Масштаби атомної галузі і її перспективи вражаючі. Намагатимуся бути вашим партнером стосовно реалізації усіх проектів та відстоювати позиції держави у цьому напрямку в тому числі й на міжнародному рівні», - підсумувала Юлія Підкоморна.

Тетяна Степанюк

Фото Олени Веселової