DYSNAI – 2012, багатовекторний i ювiлейний

В Литві пройшов ювілейний, 25-й фестиваль Диснай (Dysnai). У його роботі  взяли участь понад 180 учасників з Росії, України, Литви, Латвії, Угорщини, Ірану та інших країн. Команди «Концерн "Росенергоатом", «Обнінськ», «Сосновий Бір» (Росія),  «Збірна команда АЕС України» та «Славутич» (Україна), «Ігналінської АЕС» (Литва), «International Team» (ЄС) і збірна ветеранів фестивалю традиційно прибули на фестиваль з максимальним зарядом креативності, енергії та радості.

Про історію, філософію і традиції

Організатор і координатор "Дисная" - Міжнародна Асоціація Молодих Атомників (МАМА), - як громадське об'єднання, існує з 1982 року. Секції Асоці­ації створені у багатьох містах-супутниках атомних електростанцій Ро­сії і України. З 1988 року під егідою МАМА в Литві на Ігналінській АЕС щорічно проводиться міжнародний фестиваль молодих атомників "Диснай".

На фестивалі раз на рік зустрічаються молоді працівники АЕС та жителі міст-супутників для обміну досвідом роботи в атомній енергетиці, для ознайомлення і обговорення перспектив розвитку АЕС  в Східній Європі. Усі заходи проводяться паралельно з великою і насиченою програмою. Це – науковий симпозіум, інтелектуальні змагання, екскурсії  історичними місцями Литви, відвідування Ігналінської АЕС, виступи самодіяльних і професійних художніх колективів. Окрім того, на фестивалі створюється атмосфера дружби і любові (поняття, загублені в сучасному урбанізованому, інтер­активному світі),  що позначається на формуванні позитивного мікроклімату в колективах АЕС.

Традиційно на відкритті фестивалю присутні перші керівники міста Вісагінас та Ігналінської АЕС, які дають гарні настанови на звершення нових інноваційних ідей і задумів щодо популяризації ядерної енергетики в регіоні, координації дій щодо діяльності з підвищення рівня культури безпеки та професійної майстерності молодих працівників АЕС. Зокрема Даля Штраупайте (мер міста з 2011 року) на цьогорічній зустрічі підкреслила, що Вісагінас завжди радо зустрічає учасників фестивалю та симпозіуму та має надію, що навіть після виведення ІАЕС з експлуатації, захід не втратить свій статус, а навпаки - буде надалі успішно розвиватися, розширюючи географію своїх учасників – принаймні з Польщі і Японії точно повинні бути представники.

Здобутки та досягнення Диснаю-2012

Міжнародний симпозіум молодих атомників у навчально-тренувальному центрі Ігналінської АЕС був представлений 57 учасниками з Росії, України, Литви, Болгарії, Угорщини. На розгляд виносилось близько трьох десятків доповідей, які попередньо були розділені на дві секції: виробничу та соціальну. Традиційно доповіді проголошувались  англійською мовою, що надавало учасникам додаткову можливість попрактикувати  мовні вміння та навички.  Варто відзначити, що така умова дещо ускладнювала повноцінну дискусію, тому у більшості випадків питань до доповідачів не було.

Чотири доповіді представили працівники Хмельницької АЕС: Євген Круглов (РЦ) -«Застосування симптомно-орієнтованих аварійних інструкцій на енергоблоках Хмельницької АЕС», Віктор Ройко (НТЦ) -  «Апаратура контролю нейтронного потоку АКНП-ІФ»,  Вероніка Гончарова (ВМСТД) - «Міжнародна діяльність Хмельницької АЕС на прикладі відділу міжнародної співпраці і технічної допомоги», Олександр Третяк (ВТС) - «Ядерна енергетика: світові тенденції, регіональні перспективи, формування стійкої громадської позиції». Загальний науковий внесок делегації НАЕК «Енергоатом» склав левову частку всіх доповідей, якість і глибина дослі­дження яких досить високо були оцінені органі­заторами симпозіуму.

Особливо відзначено роботу молодого науковця з команди «Росенергоатом»  Романа Перхуна, який представив власноручно розробленого і змонтованого високотехнологічного робота, призначеного для огляду важкодоступних місць в будинках і спорудах. З його слів, робота над створенням робота зайняла більше року і вперше демонструвалась саме у Диснаї.

Після оголошення доповідей і нагородження переможців дипломами, учасники симпозіуму відвідали повномасштабний тренажер Ігналі­нської АЕС. Інструктори НТЦ продемонстрували основні можливості тренажера, а також надали унікальну можливість побачити  і відчути атмосферу на БЩУ під час прийняття важливих рішень. Учасникам симпозіуму було поставлено завдання попередити змодельовану аварію на енергоблоці РБМК-1500. З числа учасників конференції були призначені начальники зміни блока, реакторного та турбінного цехів, начальники змін цеху ТАВ та електроцеху (вийшла інтернаціональна команда з України, Росії, Литви та Угорщини), які успішно виконали поставлені завдання. Варто зазначити, що «персонал БЩУ» в повсякденній роботі управляє іншим типом реактора.

Вільнюс, Каунас, Ігналінська АЕС

Учасники «Диснай-2012» мали можливість відвідати найцікавіші міста і місця Литви.

Традиційно столиця держави вважається найпривабливішим місцем, проте хотів би більше розповісти про Каунас - друге за величиною місто Литви, розташоване на злитті річок Нямунас і Нерис за 100 кілометрів від Вільнюса. Сьогодні це важливий промисловий і культурний центр Литви з населенням близько 400 тисяч чоловік. Місто  закладене у XIII столітті, коли виникла перша в Литві, і найбільша в ті часи, кам'яна оборонна фортеця. У 1920 - 1940 роках Каунас навіть був тимчасовою столицею Литви. В місті розташований єдиний у Литві зоопарк, де зібрано більше двох тисяч тварин. А центральний пішохідний проспект - Лайсвес алея - єдиний проспект в Європі, де забороняється палити. Зоологічний музей Тадаса Іванаускаса (Каунас), заснований у 1919 році, є одним з найбільших в Європі, має понад 175 тисяч експонатів: це опудала, скелети, хутро, шкірки, анатомічні препарати тощо. У музеї можна почути голоси екзотичних і місцевих тварин. Тут багато інформації про систематизацію тварин, їх поведінку, географічне поширення, в історичній частині експозиції демонструються перші музейні експонати, виготовлені 150 років тому.

Окрім пам'яток місто славиться різними фестивалями і спортивними заходами, наприклад, щорічним фестивалем "Каунас Джаз". Унікальність його - дзвоновий джаз і джазова єврейська тема в синагозі. А ще - фестиваль оперети біля підніжжя Каунаського замку (нам вдалося побачити репетицію); фестивалі класичної музики. Також в Каунасі тренується одна з найвідоміших баскетбольних команд країни - "Жальгіріс". Кільком любителям баскетболу вдалося навіть подивитись частину матчу на  чудовій арені клубу.

Виконуючи зобов'язання Литви, передбачені в договорі про вступ в Європейський Союз, 31 грудня 2009 року Державне підприємство Ігналінська атомна електростанція припинило виробництво електроенергії. З виробника електроенергії воно стало підприємством, що не виробляє електроенергію, але зберігає статус організації, що експлуатує об'єкт ядерної енергетики. Два реактори типу РБМК-1500 були зупинені, і в даний час здійснюється демонтаж обладнання. Однак саме майданчик ІАЕС вважається найперспективнішим для будівництва нової Вісагінської АЕС. Парламент Литви в червні 2012 року схвалив будівництво нової АЕС і дозволив підписати угоду з Hitachi. Планується, що реалізацію проекту будуть починати лише два акціонери - VAE – SPB (дочірня компанія ВАЕС, яка проводить підготовчі роботи) і Hitachi Visaginas Project Investment, а латвійська Latvenergo і естонська Eesti energia приєднаються пізніше. Hitachi має отримати 20% акцій майбутньої АЕС, Литва - 38%, Латвія - 20%, Естонія - 22%. Якщо в проекті братиме участь Польща, то пропорція зміниться.

Так готуються кадри

Подібна форма роботи з молоддю, що ставить метою не лише підвищення професійної майстерності (для цього є відповідні механізми на самих АЕС), сприяє встановленню контактів споріднених підприємств за типом "народної дипломатії". Адже здавна відомо, що немає взаємовідносин "організація-організація", є взаємостосунки "людина - людина". І на Диснаї, як ніде, втілюються в життя принципи народної дипломатії. 

Атомна енергетика - це найінтелектуальніша галузь економіки, кадри якої надзвичайно цінні. Навіть якщо не враховувати того, що участь в командах дає можливість самовиразитися працівникам АЕС і, таким чином, зняти стрес, можна відзначити наступне: в команду, як правило, приходять перспективні молоді люди з числа інженерно-технічних працівників, що займають активну життєву позицію і ніколи не зупиняються на досягнутому. Адже АЕС - це не лише комплекс металобетонних споруд – це багатотисячні колективи, які, крім уміння надійно експлуатувати ядерні реактори, вміють і можуть нести позитивний заряд в суспільство, креативно мислити і тим самим спонукати всіх оточуючих до активнішої діяльності в різних напрямках. Таким чином відбувається популяризація атомної енергетики, інформатизація суспільства про безпечність і надійність сучасних АЕС. Основний ідеологічний принцип команд: атомні станції найбезпечніші, наші міста найчепурніші, а люди – найкращі. Спілкування розділених державними кордонами колег-атомників, об'єднаних загальною професією, є складовою частиною зваженої молодіжної політики, яку всебічно підтримує  керівництво АЕС України та Росії та позитивно оцінюється персоналом підприємств, мас-медіа і громадськості.

Олександр Третяк, представник організації молоді ППО Хмельницької АЕС