Є ПОСТУП, Є ДОСЯГНЕННЯ
Напередодні звітно-виборної профспілкової конференції про роботу профспілкового комітету Хмельницької АЕС читачам газети розповів голова профкому Михайло Гук.

На сьогодні профспілкова організація ХАЕС нараховує 5704 члени профспілки, з них непрацюючих пенсіонерів ХАЕС – 1020, штатних працівників профкому – 5. В складі нашої організації – 2163 жінки, а молоді в віці до 35 років – 769 осіб.Профспілкову організацію очолює профком, обраний в лютому 2017 року в кількості 15 чоловік.

За звітний період в його складі відбулися деякі зміни: в зв’язку з переходом на посаду начальника СОП зі складу профспілкового комітету вибув Леонід Волков і за власним бажанням профспілковий комітет залишила Олена Хоменко.

Після проведення позачергової звітно-виборної конференції очільником молодіжної організації ХАЕС став Григорій Панасюк і згідно із Статутом увійшов до складу профспілкового комітету. Фактичний чисельний склад профспілкового комітету в даний час – 14 осіб.

Загалом у структурі ППО ХАЕС 36 профспілкових ланок першого рівня – цехкоми та 111 ланок другого рівня – профгрупи.За звітний період проведено 176 протокольно оформлених засідань профкому. На засіданнях розглянуто більше 3000 питань, що безпосередньо стосуються життєдіяльності нашого підприємства, інтересів кожного працівника. Вирішення поточних питань в робочому порядку здійснювали постійно діючі в профспілковому комітеті 13 комісій при активній допомозі голів цехових комітетів та профспілкового активу.

Діяльність усіх комісій регламентована відповідними «Положеннями…» про комісії, що розроблені і затверджені профспілковим комітетом. Робота профкому і профспілкової організації проводиться згідно з затвердженим планом.Основними напрямками роботи проф­спілкового комітету за звітний період були: контроль за дотриманням на підприємстві законодавства України про працю; контроль виконання умов Колективного договору; розробка і впровадження пропозицій із вдосконалення Колективного договору і додатків до нього. Також була опрацьована значна кількість розпорядчих документів по ВП ХАЕС, графіків роботи персоналу, перевірялися та надавалися зауваження до посадових інструкцій, надавалися пропозиції та погоджувалися спільні рішення щодо внесення змін і доповнень до Колективного договору.

Головним питанням для кожного працівника є рівень його заробітної плати. І, звичайно, для профкому дане питання протягом всієї каденції було також ключовим. Ми добре пам’ятаємо, яке розчарування настало після обвалу нашої національної валюти у 2014 році, коли рівень середньої заробітної плати на нашому підприємстві в еквіваленті до долара США значно скотився від вже досягнутої на той час позначки – в 1 тисячу. Але за рахунок плідної спільної діяльності адміністрації і профспілкового комітету компанії відбувалося стабільне щорічне зростання заробітної плати, що значно перевищувало темпи росту соціальних стандартів в нашій державі.

І ось в звітному періоді ми знову досягли результату, коли середня заробітна плата на ХАЕС перетнула межу 1 тис. $ США, а за 2021 рік вона зросла в порівнянні з 2020 роком по ВП ХАЕС на 18,9% і склала 39 694,3 грн, в т.ч. 44 435,8 грн для промислово-виробничого персоналу і 21 744,3 для непромислового персоналу.З пріоритетних перспективних завдань для профкому є перегляд існуючої системи оплати праці.

Хоча, чесно кажучи, це дуже складне питання на вирішення якого і профком і адміністрація виходили вже багато разів і готували велику кількість пропозицій, але кожного разу «щось починало йти не так».Профком вирішив поставлені перед ним завдання соціального захисту членів профспілки. Два роки поспіль ми піднімаємо граничні суми матеріальної допомоги на лікування.

Є певна тенденція зменшення звернень в профком про матеріальну допомогу на лікування. Це свідчить про своєчасність і дієвість запровадженого за участю профспілок медичного страхування працівників. Навіть в складний період пандемії страхові компанії, що проводили страхування, з честю витримали «удар» і надали дієву допомогу. Експеримент, що з такою недовірою на початковому етапі був сприйнятий значною частиною колективу, сьогодні впевнено доводить свою значимість в якості додаткового механізму соціального захисту.У 2016 році ми набули досвіду виплати матеріальної допомоги, що передбачена Колективним договором, але не може бути виплачена підприємством через зміни на законодавчому рівні.
Тому упродовж всього звітного періоду ми виплачуємо допомогу для дітей-сиріт наших колишніх працівників, частини напівсиріт, один з батьків яких не є нашим працівником, і допомогу на поховання пенсіонерів – колишніх працівників ХАЕС.У тяжких ситуаціях (онкологічні захворювання, складні оперативні втручання, імплантація донорських та штучних органів і т.д.) ми постійно зверталися за допомогою в профспілковий комітет компанії і ЦК Атомпрофспілки і жодного разу не отримали відмови, за що їм велика подяка.

Належна увага профспілковим комітетом спрямовується на оздоровлення та відпочинок наших працівників і членів їх сімей, а також літнє оздоровлення дітей. Хочу щиро подякувати членам комісії профспілкового комітету з організації оздоровлення, комісії по роботі з дітьми і шефській роботі, а також усім, хто брав участь у вирішенні цих важливих питань.

Плідна співпраця з профспілковим комітетом ДП «НАЕК «Енергоатом» сприяла організації оздоровлення багатьох працівників ВП ХАЕС та членів їх сімей.
Ще один напрямок діяльності профспілкового комітету – фізкультурно-масова робота. Поєднання зусиль комісії профспілкового комітету, колективу СК «Енергетик» ППО ХАЕС, колективу КДЮСШ ППО ХАЕС і унікальна серед АЕС України структура (тренерсько-методичний персонал є працівниками профкому) дає можливість досягати високих результатів, залучати до активних занять фізичною культурою і спортом значну кількість працівників ХАЕС, їх дітей, жителів нашого міста.

Спортивні досягнення є візиткою і водночас гордістю не лише ХАЕС а й всього колективу НАЕК «Енергоатом». Ми найкращі і навіть в період пандемії впевнено доводимо це! А 2021 рік чергове тому підтвердження: впевнений виступ на Олімпіаді в Токіо вихованки КДЮСШ Вікторії Ткачук і, як наслідок, – присвоєння її тренеру Олександру Краснову звання «Заслужений тренер України» (9-й за історію школи). Підставою для гордості є друге місце в загальнокомандному заліку збірної НАЕК на 17-му Всесвітньому Фестивалі робітничого спорту в Болгарії, де взяли участь і наші спортсмени. А також чергова переконлива загальнокомандна перемога в Спартакіаді підприємств атомної енергетики і промисловості України. Складається враження, що виступи нашої збірної на цій Спартакіаді дозволяють суперникам боротися лише за місця, починаючи з другого.

Не можна не пригадати чудові виступи і перемоги на світових і Європейських першостях нашого самбіста, майстра спорту між­народного класу Ярослава Давидчука, що є вихованцем (не побоюся так сказати) легендарного тренера КДЮСШ ППО ХАЕС, заслуженого тренера України Геннадія Горохова. Перелік перемог і здобутків наших спортсменів можна продовжувати без кінця.

Варто зазначити, що саме минулий рік став надзвичайно вдалим в плані поліпшення матеріально-технічної бази наших спортивних об’єктів: тренажери, тенісні столи, баскетбольні стійки, табло, доріжки і стартові тумби в басейні і ціла купа усього іншого. Звичайно це все стало можливим завдяки значній економії коштів, оскільки в 2020 році через пандемію ми мали зменшений попит на путівки в санаторії і пансіонати, а також були змушені відмовитися від участі в значній кількості спортивно-масових заходів.

Як мовиться – не буває лиха без добра. Ну і минулорічна родзинка – новий красень стадіон зі штучним покриттям, за що велика подяка адміністрації і профспілковому комітету компанії. Не можу не подякувати і адміністрації ХАЕС за проведену роботу по поліпшенню стану спортивних об’єктів СК «Енергетик» і висловити сподівання на те, що грандіозні плани 2022 року в співпраці з ПК ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» також будуть успішно реалізовані.Щирих слів подяки заслуговує робота всіх комісій профкому.

Усім їм є про що доповісти, бо зроблено за звітний період справді багато. Але час невблаганний, тому просто дякую за значиму для колективу, хоча і не завжди вдячну, громадську роботу усім членам профспілкового комітету, каденція яких добігла кінця і бажаю їм лише добра на життєвому шляху, дякую небайдужим до громадської роботи членам трудового колективу, хто протягом всього звітного періоду допомагав профспілковому комітету, вказував на помилки, надавав конструктивні пропозиції з вирішення найрізноманітніших питань, дякую штатним працівникам профкому за плідну роботу.

Мені було і складно і приємно працювати з вами усіма – колективом однодумців, колективом максималістів, що ставили перед собою високі завдання і домагалися їх виконання.Були помилки та прорахунки в роботі профкому, але були й значні здобутки та гучні перемоги. Не помиляється лише той, хто нічого не робить. Головне - не опускати рук, не впадати у відчай від невдач і не заспокоюватися на досягнутих результатах.