Ефективна замiна гермопроходок

Працівники дільниці з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань цеху теплової автоматики та вимірювань Хмельницької АЕС під час ремонтної кампанії на другому енергоблоці займаються реконструктивними роботами, від яких залежить підвищення надійності експлуатації. Наразі актуальною є заміна гермопроходок, через які проходять ланцюги управління обладнанням, вимірювальні канали. Це новітні системи, що відповідають сучасним вимогам із безпеки ядерних об’єктів. Вони виготовлені українським виробником – заводом «ЕЛОКС». Вже закі­нчуються роботи на третьому каналі безпеки. Згодом кабельні гермопроходки будуть введені у промислову експлуатацію.

За словами начальника діль­ниці з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань Олега Мельника, нове обладнання дасть можливість ефективно контролювати щільність гермопроходок та герметичної оболонки реакторного відділення. Монтажні та налагоджувальні роботи виконує підрядна організація «МУ-13» під контролем керівництва дільниць з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань та автома- тичних систем регулювання і дистанційного управління  ЦТАВ ХАЕС.

Працівники  цеху теплової автоматики та вимірювань також причетні до модернізації системи контролю концентрації бору. Зараз на спецкорпусі закінчені монтажні роботи, виконавцем яких також є підрядна організація «МУ-13», та проводяться налагоджувальні роботи високотехнологічного обладнання виробництва ПрАТ «СНВО «Імпульс». Технологічні операції здійснюються під керівництвом начальника лабораторії дільниці з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань Сергія Кириченка.

Після завершення основних ремонтних робіт на другому енергоблоці спеціалісти цеху теплової автоматики та вимірювань розпочнуть реалізацію низки заходів з реконструкції та модернізації першого енергоблока в рамках Комплексної програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС.

Олександр Шустерук

На знімку: начальник дільниці з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань Олег Мельник, начальник лабораторії дільниці з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань Сергій Кириченко та майстер групи пірометрії реакторного відділення дільниці з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань Олександр Хоружий обговорюють хід проведення ремонтних робіт на другому енергоблоці.

Фото автора