«ЮВІЛЯР» НА ВІДПОЧИНКУ

За період експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС вироблено понад 160 мільярдів кіловат-годин електроенергії. Це значний внесок у вітчизняну економіку та народне господарство. Зважаючи на 25-річчя з початку експлуатації і у відповідності з регламентами на 1 енергоблоці розпочався капітальний ремонт, який триватиме 78 діб. Строки ремонтної кампанії було враховано на основі аналізу роботи вітчизняних енергетичних об’єктів.

Капітальний ремонт діючих енергоблоків проводиться раз у чотири роки. На Х-1 буде проведено низку важливих ремонтних робіт. Працівники енергоремонтного підрозділу станції здій­снять капітальний ремонт реактора з повним вивантаженням зони, операції з капітального ремонту будуть проведені на другому парогенераторі, другому головному циркуляційному насосі, на компенсаторі тиску.

Великий обсяг робіт заплановано у турбінному відділенні. Після розхолодження турбоагрегата спеціалісти цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу проведуть капітальний ремонт циліндра високого тиску, першого циркуляційного насоса берегової насосної станції. Крім цього запланований великий обсяг робіт з усунення дефектів, які виникли в процесі експлуатації.

Працівники енергоремонтного підрозділу будуть причетні до ремонту обладнання хімічного цеху, цеху вентиляції та кондиціювання, цеху теплової автоматики та вимірювань.

Для проведення планово-попереджувального ремонту на першому енергоблоці залучатимуться представники інших підрозділів електростанції та підрядних організацій. За попередніми підрахунками, для участі у ремонтній кампанії буде задіяно понад півтори тисячі працівників. Майже дев’яносто відсотків робіт, які заплановані згідно з графіками ремонтів, буде виконано силами персоналу енергоремонтного підрозділу ХАЕС.

Перед початком ремонтної кампанії на першому енергоблоці Головна галузева атестаційна комісія – Головний атестаційний орган з атестації систем експлуатаційного неруйнівного контролю обладнання та трубопроводів АЕС видала Атестаційне свідоцтво на систему RPV-ISI-INETEC для контролю корпусу реактора ХАЕС з середини методами ультразвукового, вихорострумового та візуального контролю. Це дозволяє спеціалістам відділу контролю металу електростанції застосувати нове обладнання під час контролю корпусу реактора.

Олександр Шустерук